Selectați pagina

Dintre toate Bisericile Ortodoxe surori, doar cea Bulgara sare in ajutorul celei canonice din Ucraina

Dintre toate Bisericile Ortodoxe surori, doar cea Bulgara sare in ajutorul celei canonice din Ucraina

Patriarhul_Neofit_al_BulgarieiDintre toate Bisericile Ortodoxe canonice, pana in prezent, in afara de Biserica Ortodoxa Rusa, doar Biserica Ortodoxa a Bulgariei a sarit in apararea unei alte Biserici Ortodoxe canonice cu care se infrateste, atunci cand ea este atacata: Biserica Ortodoxa a Ucrainei.

Va prezentam mai jos traducerea comunicatului oficial lansat pe aceasta tema de Patriarhul Bulgar, in calitate de presedinte al Sfantului Sinod:

“Stimate Domnule Președinte.

Biserica Ortodoxa Bulgara – Patriarhia Bulgara, fiind în părtășie cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu ingrijorare și neliniste urmareste situația din sfera religioasă a Ucrainei. O preocupare serioasă este cea ocazionata de numeroasele încălcări ale drepturilor credincioșilor creștini din Biserica Ortodoxă canonică a Ucrainei.

În primul rând, vorbim despre confiscarea cu forta a lacasurilor ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

În acest context, deosebit de ingrijoratoare este informația privind încercările de privare a doua altare ale Bisericii canonice si ale Ortodoxiei universale – Sfanta Lavra a Adormirii Maicii Domnului din Poceaiev și faimoasa Lavra Kiev-Pechersk – în favoarea Bisericii Ortodoxe locale separatiste, asa-numita ‘Patriarhia Kievului’. În acest sens, Biserica Ortodoxa a Bulgariei – Patriarhia Bulgara isi declară poziția categorica vizavi de faptul ca punerea în aplicare a unui astfel de scenariu nu poate decat sa destabilizeze situația din Ucraina si, totodata, sa faca imposibila, pentru episcopii ortodocsi, clericii si credincioșii din alte țări, vizitarea altarelor menționate mai sus, intrucat nu avem o comuniune euharistică și de rugăciune cu structurile religioase schismatice.

Domnule Președinte,
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei – Patriarhia Bulgara apeleaza la dumneavoastra, pentru a adopta toate măsurile necesare in protejarea drepturilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, incat sa nu mai fie permisa confiscarea de noi lacasuri și sa fie protejate in fata tuturor celorlalte forme de violență.

Sincere salutari,
Președinte al Sfântului Sinod
+ Neofit
Patriarhul Bulgariei”.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *