Bergamo, în nordul Italiei, este orașul unde a fost montat primul aparat pentru distribuirea MESSA („împărtăşăniei” papistaşe). Aceasta va fi distribuită în timpul slujbei, de aparate fără implicarea slujitorilor, excluzându-se în acest fel riscul infectării cu Covid 19.

Necătând la faptul că Pâinea ce se împarte în timpul Missei este ”sfințită”, unii credincioși au îndoială în respectarea normelor de igienă și nu exclud riscul infectării.

Aparatul, este deja patentat și utilizat în mai multe lăcașe romano-catolice din nordul Italiei. Apariția aparatului a creat multă confuzie atât în rândul creștinilor cât și slujitorilor. Pe de o parte, aparatele permit participarea la slujbe a celor mai sceptici și înfricoșați de Coronavirus, pe de altă parte, a fost redus la 0, sensul Sfintei Împărtășanii, transformând ritualul într-o simplă distribuție de către un aparat a Pâinii.

În Statele Unite, s-a ajuns și mai departe, la distribuirea online a „Sfintei Împărtășanii”. Paralizați de frica infectării, credincioșii urmăresc online slujba, iar la sfârșitul acesteia, curierul le livrează la domiciliu în ambalaj steril o bucățică de pâine și un pahar cu vin, sterilizate și acestea.

Nu știu, dacă ne putem permite să mai numim aceste materii Trup și Sânge, chiar dacă pe ambalaj scrie: ”Faceți aceasta întru amintirea mea…”