Biserica Elenă consideră faptul că șeful fanariot i-a dăruit imamului un Coran a provocat „durere și scandal printre credincioșii care cunosc ce este cu adevărat islamul”.

Arhiepiscopia de Pireu a Bisericii Ortodoxe Elene a publicat o declarație în care critică gestul patriarhului Bartolomeu, care a dăruit Coranul unui imam islamic.

Din cauza Coranului donat de ereziarhul Bartolomeu, în Grecia izbucneşte un scandal

Din cauza Coranului donat de ereziarhul Bartolomeu, în Grecia izbucneşte un scandal

Arhiepiscopia consideră că islamul este „una dintre cele mai barbare și mai necivilizate religii din istorie, precum și una dintre cele mai blasfemiatoare în raport cu creștinismul” și că „cercetările teologice serioase dovedesc că islamul respinge și combate cu înverșunare aproape toate învățăturile doctrinare ale Bisericii noastre”.

Aceste studii, mai scrie arhiepiscopia, arată că islamul încorporează elemente de învățături din iudaism, creștinism, gnosticism, maniheism, zoroastrism etc., structurate în combinație cu superstițiile păgâne din peninsula arabă preislamică, în timp ce elementele creștine ale islamului au apărut din grupurile eretice disparate din deșertul arab, unde s-au refugiat numeroși eretici persecutați de statul bizantin.

„Istoria acestei religii din secolul al XIII-lea este o luptă continuă cu creștinismul, care a fost scăldată în râuri de sânge de milioane de creștini. Persecuția îngrozitoare și uciderea a mii de noi martiri în timpul anilor întunecați ai sclaviei otomane, care au fost supuși la torturi teribile și și-au vărsat sângele pentru că au refuzat să renunțe la credința lor în adevăratul Dumnezeu Treimic și în Cuvântul Său în trup.”

Arhiepiscopia consideră, de asemenea, că „susținătorii ecumenismului” și ai unificării tuturor religiilor acceptă Coranul ca „carte sfântă” și îl oferă „musulmanilor proeminenți”.

„Dar recent a ieșit la iveală ce era mai rău. Se presupune că „sfintele” Coranuri dăruite de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu sunt publicate de Patriarhia Ecumenică, Centrul Patriarhal din Elveția!”. – a declarat arhiepiscopia de Pireu.

În special, la 12 noiembrie 2022, Patriarhul Bartolomeu, „în drum spre Cipru pentru a participa la funeraliile regretatului arhiepiscop Chrysostom II, în Kos, s-a întâlnit cu un imam musulman, căruia i-a dat o copie a Coranului, mai degrabă decât o copie a Bibliei, așa cum ar fi fost de așteptat. Acolo s-a dovedit că acest exemplar aparținea unei ediţii a Patriarhiei Ecumenice.”

Arhiepiscopia de Pireu susține că în înregistrarea video a întâlnirii dintre șeful Fanarului și imamul din Kos, „în jurul celei de-a 11-a secunde a înregistrării video, imamul din Kos îi explică jurnalistului că Patriarhul Bartolomeu i-a dat un Coran tradus în greacă și spune cât de emoționat este”.

„Imediat după aceea, Mitropolitul Ieremia de Ankara a explicat cum a fost făcută o versiune a acestui Coran anume. Această ediție a fost făcută la Geneva, în centrul patriarhatului, unde mitropolitul Damascehin, care se afla acolo, a stabilit contacte și o bună cooperare cu Iordania, iar această cooperare a dus la editarea Coranului cu o traducere paralelă în limba greacă și sunt deosebit de fericit că patriarhul a prezentat-o astăzi imamului pentru a o păstra în biblioteca sa.”

În mod firesc, spun cei de la Pireu, „acest eveniment a provocat senzație, mare neliniște și mare scandal în rândul poporului credincios al lui Dumnezeu care știe ce este cu adevărat islamul. De asemenea, a provocat amărăciune și dezamăgire în rândul nostru, deoarece Patriarhia Ecumenică, publică o carte blasfemiatoare pentru credința noastră creștină – Coranul!”.

Arhiepiscopia a subliniat că Coranul este „o carte care insultă fără milă principiile credinței creștine și declară pedepse teribile pentru creștinii care le cred!”.

La rândul său, site-ul pro-fanariot „Fosfanariou” a încercat să justifice gestul patriarhului Bartolomeu. Panagiotis Andriopoulos, șeful site-ului dedicat exclusiv Fanarului, a declarat că Fanarul nu a publicat Coranul în limba greacă.

„Știm cu toții, cei care ne ocupăm de aceste chestiuni, că Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambesy nu a făcut niciodată o astfel de publicație. Lista publicațiilor realizate de Centrul Ortodox este postată pe site-ul Centrului la rubrica „Publicații” și nu există un astfel de titlu (precum Coranul – n.r.).”

Andriopoulos mai scrie că „patriarhul i-a oferit imamului Coranul în limba greacă, publicat în 1987 de către Fundația caritabilă Ioannis Latzis”. Cu toate acestea, el a continuat spunând că, în 1999, regretatul Mitropolit Damascchin al Elveției din Patriarhia de Constantinopol a semnat „actul de înființare a Fundației pentru cercetare și dialog interreligios și intercultural”.

Potrivit redactorului-șef al Fosfanariou, participarea lui Damaschin la această fundație „a fost pur personală și nu instituțională”. În 2006, această fundație a publicat cea de-a treia ediție a cărților celor trei religii monoteiste, și anume Vechiul Testament (în ebraică), Noul Testament (în greacă) și Coranul (în arabă).

„În 2006, Ieremia al Franței (2003-2018) a devenit episcop al Elveției. Se pare că a vorbit despre această publicație la aeroportul din Kos, dar această publicație nu are nimic de-a face cu publicațiile Centrului Ortodox. Din câte știm noi, Centrul Ortodox nu a fost niciodată implicat în prezentarea, distribuirea sau promovarea acestei a treia ediții.”

Cu toate acestea, în ciuda încercării sale nereușite de a-l justifica pe Patriarhul Bartolomeu, șeful Fosfanariou este nevoit să recunoască faptul că dialogul cu islamul este, pentru Fanar, „unul dintre aspectele dialogului interreligios contemporan”, iar în acest sens „Patriarhul Bartolomeu este mare”.

„Pentru că a promovat și promovează dialogul inter-creștin și inter-religios. Și chiar și Biserica Rusă este implicată activ în această practică, în felul ei”, a conchis Andriopoulos.

Amintim că anterior Ereziarhul Bartolomeu a oferit în dar un Coran șefului parlamentului bulgar

Surse:

https://imp.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%80/

fosfanariou.gr/index.php/2023/01/31/ecum-patr-den-eksedose-koranio