Selectați pagina

Din cauza că agricultorii folosesc produse chimice, în Moldova mor albinele, iar producţia de miere scade

Din cauza că agricultorii folosesc produse chimice, în Moldova mor albinele, iar producţia de miere scade

Albinele din întreaga lume sunt în pericol. Doar în Statele Unite ale Americii, apicultorii pierd anual peste 50 la sută dintre colonii. Potrivit specialiştilor, acest fenomen a luat amploare încă în 2006, iar cauza principală a îmbolnăvirii şi, ulterior, a decesului acestor insecte, ar fi pesticidul folosit la stropirea culturilor agricole, în perioada polenizării, scrie publika.md

Nici apicultorii din Moldova nu au fost ocoliţi de acest fenomen, astfel că din cauza unor agricultori care stropesc culturile cu produse chimice, albinele fie mor, fie mierea produsă de acestea este de proastă calitate. Eugen are 250 de familii de albine, pe care a reuşit să protejeze, doar datorită faptului că ţine legătura cu agricultorii din regiune şi îşi închide la timp albinele în stup.

„Noi apicultorii multe ori nu cunoaştem că ceva se stropeşte. Albinele polenizează planta, iar atunci se întâmplă că albinele mor sau se îmbolnăvesc. Aici la noi dacă se stropeşte, suntem anunţaţi şi eu reuşesc să închid albinele.”, a spus Eugen Trohin, apicultor.

Mai puţine albine înseamnă şi mai puţină miere. Dacă în 2017, în Moldova se producea în jur de şapte mii de tone de miere, atunci anul trecut recolta a ajuns puţin peste şase mii de tone.

„Sunt unii apicultori de la noi din Moldova, care au avut pierderi de 60-70 la sută. Folosirea în exces a chimicalelor pentru protejarea culturilor agricole. Şi iarăşi, aici este necomunicarea între apicultori şi agricultori, să se informeze unii pe alţii despre tratările care urmează să fie efectuate.”, a declarat Ion Maxim, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Moldova.

Specialiştii spun că dispariţia albinelor afectează viaţa oamenilor şi economia la nivel global. De asemenea, ei susţin că fenomenul este cauzat şi de faptul că lipseşte practic flora spontană.

„La noi nu mai trăieşte albina ca acum câţiva ani şi nu mai putem face colonii. Astăzi noi avem medicamente sau tratamente care nu ne-ar afecta atât de mult albinele, dar ele sunt foarte scumpe, dar ar fi bine ca aceste medicamente să fie subvenţionate, iar în aşa mod agricultorii nu vor mai folosi tot felul de substanţe care nouă de afectează albina.”, a menționat Petru Săcară, specialist pe bolile şi tratamentul albinelor.

În 2018, Uniunea Europeană a interzis utilizarea mai multor insecticide dăunătoare pentru albine. În ţara noastră, sunt peste şapte mii de apicultori, care au în jur de 300 de mii de familii de albine.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii