Notă: Amintim că Biserica Sfântul Mântuitor din Chora este unul dintre splendidele exemple de artă bizantină şi încă păstrează mozaicuri şi fresce. Interiorul este acoperit cu scene biblice şi portrete cu Iisus şi sfinţi datând din secolul al XIV-lea.

„Dictatorul islamist din Turcia, R. T. Erdogan, nu se oprește din dinamica ofensivei neo-otomaniste si intra cu bocancii peste una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din lume, Chora de la Constantinopol.

Azi, după ocuparea brutală a Sfintei Sofia, președintele Turciei a emis un decret de transformare a bisericii Chora, și ea muzeu din epoca Turciei kemaliste, în moschee.

Ce să știe acest individ condamnat penal chiar de către Republica Turcia, un stat departe de orice tentație radicalista la acel moment, chiar pentru propagandă fundamentalista, despre Alexios I Comnenos, Isaac Comnenos, Theodor Metokites, Andronic al-II-lea Paleologul, despre Renașterea Bizantină din epoca Paleologilor ori despre înflorirea teologică a creștinismului răsăritean, în secolul XIV, în timpul lui Grigore Palama?

Erdogan înțelege doar dinamică forței brute și a șantajului geopolitic. Biserica Chora, încă o bijuterie a civilizației creștine și unul dintre cele mai frumoase monumente de patrimoniu UNESCO din Europa și din lume, cade sub bocancii politicii revansarde a unui regim de putere radicalizat care visează să reînvie decadentul, opresivul și rudimentarul stat otoman!

Altfel, toți cei care vă plângeți că România investește în armată, stați că după Mediterana de Est, în apele Greciei și Ciprului, unde Turcia forțează prospecțiuni privind zăcăminte de hidrocarburi, se anunță explorări mari în Marea Neagră, nu departe de România!”

Autor: Deputatul Daniel Gheorghe, Facebook.