Austria are probleme cu obiceiurile legate de demonii Krampus care par să o fi luat razna în ultimii ani, după ce poliția a înregistrat o creștere a violențelor și a beției, în perioada sărbătorilor de iarnă, arată The Guardian. Bărbați care poartă costume și măști, pentru a reprezenta o figură descrisă drept ”jumătate capră, jumătate demon”, merg pe străzi în încercarea de a speria copiii și adulții de la finalul lunii noiembrie până la mijlocul lui decembrie, relatează hotnews.ro

Krampus a devenit un motiv de sperietură în ultimii ani și din cauza numărului din ce în ce mai mare de plângeri înregistrate la adresa celor care poartă costume de demoni și creează panică, fiind de multe ori în stare de ebrietate, relatează Mediafax.

În Carintia, poliția a înregistrat în acest an o serie de incidente violente în cursul „Zilei Krampus”, pe 5 decembrie. O persoană a fost lovită peste față cu o creangă de mesteacăn, asociată sărbătorii tradiționale, iar un copil în vârstă de 11 ani a ajuns la spital cu o plagă la coapsă. Chiar și pompierii au avut probleme, doi dintre aceștia reclamând faptul că au fost bătuți de un grup de persoane care purta măști Kramus. La Salzburg, poliția a fost solicitată să se ocupe de mai multe grupuri de persoane cu măști tradiționale care provocau probleme în centrul orașului.

O înregistrare video difuzată joi în în Tirolul de Sud, pe partea italiană a graniței, surprinde mai mulți spectatori care fug îngroziți după ce un grup de persoane purtând măștile tradiționale încep să lovească o persoană căzută la pământ.

În orașul din Austria Inferioară, o persoană costumată în Percht, o divinitate păgână de la munte, a fost rănită grav la gât, după ce un spectator i-a apucat masca de coarne. În același timp, în Tirol, trei persoane îmbrăcate în Krampus s-au trezit cu costumele în flăcări după ce au aprins din greșeală o cutie de artificii.

Potrivit lui Peter Wiesflecker, istoric al culturii și obiceiurilor austriece, creșterea numărului de reclamații are o explicație prin prizma modificărilor pe care celebrarea măștilor Krampus s-a modificat de la o tradiție la un spectacol de masă.

În forma sa inițială, susține Wiesflecker, Krampus nu a fost o figură de diavol de sine stătătoare, ci un personaj domesticit de Sfântul Nicolaie, personaj care dă cadouri copiilor germani și austrieci, pe 6 decembrie.

”În secolul al XIX-lea, spiritele rele Krampus au început să-i însoțească pe cei de la Sankt Nikolaus, în vizită la domiciliu, și să-și treacă uneori pragul pentru a speria copiii, dar energia lor anarhică era de obicei restrânsă și controlată de omul bun cu barba albă stufoasă”, arată The Guardian.

Nevoia de a promova din punct de vedere politic obiceiurile populare specific austriece l-a luat pe Krampus de lângă stăpânul său începând cu ultimii ani ai secolului XX. De la un an la altul, fenomenul a crescut în amploare astfel că s-a ajuns ca la un eveniment din Salzburg, pe 23 noiembrie, aproximativ 1.000 de persoane mascate să cutreiere străzile orașului. Încercările de a stabili limite între cei care se îmbracă în costume și public nu au avut succes. La fel cum nu au reușit să se impună nici interdicțiile legate de consumul de alcool.

„Dacă un grup de tineri cu măști ar umbla pe străzi în orice altă noapte a anului, imediat ar fi chemată poliția”, a spus Wiesflecker. Asociațiile care se ocupă de promovarea personajului tradițional au început să își asume reguli pe care trebuie să le urmeze persoanele mascate. ”Krampus trebuie să îi facă pe spectatori să se înfioreze doar din aspect și din mișcări, nu să provoace frică sau panică”, arată un ghid editat de asociația Krampus din municipalitatea Anif, în Salzburg. Este prevăzută chiar și o zonă liberă de Krampus, unde pot merge cei care se sperie prea tare. În plus, celor care poartă măștile li se recomandă să nu îi lovească niciodată pe spectatori cu crengile de mesteacăn pe care le poartă în mâini ci numai să îi perie ușor. Nici alcoolul nu este recomandat, consumul fiind interzis până când persoanele implicate renunță la măști.

„Scopul Krampusului nu este să rănească oamenii”, a declarat Aleksander Andonov, care conduce Asociația Anif Krampus. „Noi vrem să scăpăm de frică. În final, binele învinge întotdeauna răul”.

În folclorul din Centrul Europei, Krampus este un personaj cu coarne, descris drept jumătate demon, jumătate capră care, în perioada sărbătorilor, îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți. Apare în Austria, Bavaria, Croația, Cehia, Ungaria, Nordul Italiei, Trento, Tirolul de Sud, Slovacia și Slovenia, originile sale fiind considerate precreștine.

Sursa: https://www.theguardian.com/world/2019/dec/08/austria-struggles-with-marauding-krampus-day-demons-gone-rogue