Selectați pagina

Dezbateri in parlament. Protectia juvenila in Moldova

Dezbateri in parlament. Protectia juvenila in Moldova

Miercuri, 18 martie 2015, Comisia parlamentara protectie sociala, sanatate si familie, a organizat audieri publice privind implimentarea legii cu privire la copii in situatie de risc si a copiilor separati de parinti. Va amintim, ca aceaste lege a fost adoptata in primavara anului 2013 dupa mai multe dezbateri si interventii a societatii civile. Astfel, in urma Congresului parintilor “Salvati Copii” din 2013, participantii acestuia, in numar de peste o mie de persoane, am depus un demers de a fi stopat si modificat proiectul de lege in cauza. Ministerul muncii, protectiei sociale si familiei la acel moment au reactionat promt si au fost efectuate modificarile necesare. In urma acestor modificari, pina la momentul de fata, de jure nu se permite de a fi sustras copilul din familie fara o hotarire de judecata in acest sens. Cu toate ca am inregistrat cazuri cind aceste prevederi erau incalcate de asistentii sociali in teritoriu, totusi la o interventia a colaboratorilor ministerului, am solutionat aceste situatii.

La intilnirea de azi, organizata de catre Comisia parlamentara, au fost prezenti reprezentanti ai diferitor ministere, APL si APC, societatea civila etc. In unanimitate, cei prezenti au vorbit doar de cazuri cind de urgenta trebuie de luat copilul din familie si finantarea lucratorilori sociali. Despre numarul in crestere a copiilor in situatie de risc si necesitatea urgenta de creare a centrelor de plasament.

Cu parere de rau, nimeni nu a vorbit despre efectul invers al acestui fenomen. Despre multiplele cazuri de sustragere a copiilor din familie fara de a exista un pericol eminent pentru viata sau in lipsa unei hotariri de judecata. Nimeni nu a vorbit despre situatia absurda cind parintele devine ca si rob copilului sau, doar sa nu fie inregistrat vreun apel la linia fierbinte. Nu s-a vorbit nici de efectele negative ale acestor legi in cadrul spatiului european. Am incercat in masura timpului acordat sa prezentam o viziune de alternativa asupra acestui subiect. Am subliniat despre necesitatea unei politici echilibrate in domeniu. Toate propunerile de modificare a legii urmeaza sa le prezentam in forma scrisa comisiei parlamentare in decurs de o saptamina.

Miscarea juristilor ortodocsi din Moldova in colaborare cu Episcopia de a Ungheni si Nisporeni

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке