Selectați pagina

Despre rugăciunea pentru aproapele – Sfântul Ioan de Kronstadt

Despre rugăciunea pentru aproapele – Sfântul Ioan de Kronstadt

Atunci când alţii, lovind cu necaz şi cu strâmtorare sufletul tău, te fac să te rogi lui Dumnezeu cu durere, cu inima umilită şi cu lacrimi pentru miluire, roagă-te pentru iertarea păcatelor lor la fel cum te rogi pentru iertarea păcatelor tale şi totodată roagă-te pentru mântuirea lor la fel ca pentru a ta. De vei ajunge să faci asta şi o vei preface în deprindere, vei primi de la Domnul belşug de daruri duhovniceşti, daruri ale Duhului Sfânt, Care iubeşte sufletul cu împreuna-simţire faţă de mântuirea altora, fiindcă El Însuşi, Duhul Cel atotsfânt, vrea în tot chipul să ne mântuiasca pe toţi, numai să nu stăm împotriva Lui, să nu împietrim inimile noastre. Însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspinuri negrăite (Rom. 8, 26).

Dacă voieşti să îndrepţi pe cineva de neajunsurile sale, nu te gândi că îl vei îndrepta numai cu mijloacele tale: noi singuri mai mult stricăm cu propriile noastre patimi, de pildă, cu trufia şi întărâtarea care ia naştere din aceasta. Mai bine aruncă spre Domnul grija ta (Psalmul 54, 25) şi roagă-te din toată inima Lui, Celui ce cearcă inimile şi rărunchii noştri (Psalmul 7, 10), ca El Însuşi să lumineze mintea şi inima omului; dacă va vedea că rugăciunea ta suflă dragoste şi vine din toată inima, negreşit va împlini dorirea inimii tale şi degrab vei spune, văzând schimbarea din cel pentru care te rogi: Aceasta e schimbarea dreptei Celui Preainalt (Psalmul 76, 11).

De vei vedea ca cineva, din diavoleasca silnicie, isi indeletniceste inima doar cu un lucru desert, pamantesc (idee fixa), se necajeste mult pentru el, vorbeste intruna despre el si prin aceasta starneste in tine suparare, nu te intarata, ci, stiind bine ca aceasta e o boala a duhului venita de la vrajmasul, poarta-te bland si lin cu cel bolnav si intoarce-te indata spre Dumnezeu prin rugaciune, avand credinta linistita si netulburata, si zi troparul Chipului nefacut de mana: “Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare gresealelor noastre, Hristoase Dumnezeule: ca de voie bine ai voit a Te sui cu trupul pe cruce ca sa izbavesti din muncile vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumita strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cela ce ai venit sa mantuiesti lumea.”

De vezi in aproapele neajunsuri si patimi, roaga-te pentru el; roaga-te pentru fiecare, chiar si pentru vrajmasul tau. De vei vedea vreun frate ca este mandru si ingamfat, ca se poarta trufas cu tine ori cu altii, roaga-te pentru el ca Dumnezeu sa-i lumineze mintea si sa incalzeasca inima lui cu focul harului Sau. Zi: “Doamne, invata-l pe robul Tau cel cazut in trufie sataniceasca blandetea si smerenia si departeaza de la inima lui intunecarea si povara mandriei satanicesti!” De vei vedea pe cineva ca e rautacios, roaga-te: “Doamne, fa-l bun pe acest rob al Tau cu harul Tau!”

De vei vedea vreun om iubitor de bani si lacom, zi: “Comoara noastra nestricacioasa si Bogatia noastra necheltuita! Daruieste acestui rob al Tau facut dupa chipul si asemanarea Ta sa priceapa cat de amagitoare este bogatia si ca toate cele pamantesti desertaciune sunt, umbra si vis; sa inteleaga ca la fel ca iarba sunt zilele fiecarui om, ori ca o panza de paianjen, si ca Tu singur esti bogatia, tihna si bucuria noastra!”

De vezi pe vreun pizmas, roaga-te: “Doamne, lumineaza mintea si inima acestui rob al Tau spre cunoasterea darurilor Tale celor mari, nenumarate si neurmate, pe care Ie-a primit de la indurarile Tale fara numar, ca intru orbirea patimii sale a uitat de Tine si de bogatele Tale daruri si sarac s-a socotit a fi, bogat fiind cu darurile Tale, drept care cauta cu pizma spre bunatatile robilor Tai, cu care – o, Bunatate mai presus de grai! – ii miluiesti pe toti, pe fiecare dupa puterea sa si dupa hotararea voii Tale.

Inlatura, Stapane Atotbune, acoperamantul diavolului de pe ochii inimii robului tau si daruieste-i lui inima infranta dimpreuna cu lacrimi de pocainta si multumita, ca sa nu se bucure vrajmasul intru dansul vazand ca l-a prins de viu intru a sa voie si sa nu-l smulga din mana Ta!” Cand vezi vreun om beat, zi in inima ta: “Doamne, cauta cu milostivire spre robul Tau cel inselat cu amagirea pantecelui si veseliei trupesti, da-i sa cunoasca dulceata infranarii si postului si a roadelor duhovnicesti care vin de acolo”.

Cand vezi vreun impatimit de bucate, care in ele vede fericirea sa, spune: “Doamne, Mancarea noastra Preadulce si niciodata pieritoare, ci dainuitoare intru viata vesnica! Curateste pe robul Tau de intinaciunea imbuibarii pantecelui, ca s-a facut cu totul trup si s-a instrainat de Duhul Tau, si da-i lui sa cunoasca dulceata mancarii tale celei duhovnicesti si de viata facatoare, care este Trupul si Sangele Tau si cuvantul Tau cel sfant, viu si lucrator!”

Asa sau in chip asemanator roaga-te pentru toti cati pacatuiesc si nu cuteza sa dispretuiesti pe nimeni pentru pacatul sau ori sa te razbuni impotriva lui, caci prin aceasta nu faci decat sa maresti ranile pacatosilor, ci indrepteaza-i prin sfaturi, amenintari si certari care sa slujeasca drept mijloc spre curmare raului sau pastrarea lui intre hotarele masurii.

Slava Preasfintei, Celei da o fiinta si de viata Facatoarei Treimi! Cand diavolul te va stramtora cu nemultumirea, ura impotriva aproapelui din pricina vreunui lucru lumesc, trupesc si ma simt impovarat, chinuit, ma scol si ridic ochii inimii mele spre Treime si zic: “Parinte, Fiule, Duhule Atotsfinte, miluieste-ma”, iar eu privesc la numele Tatalui si Fiului si Sfantului Duh ca la insasi fiinta Preasfintei Treimi, Care este de fata pretutindeni in chip fiintial, chiar si intr-un cuvant. Atunci primesc indata usurare si fuge vrajmasul de Numele cel atotputernic si pururea inchinat asa cum piere fumul. Slava Tie, Sfintei si Celei de o fiinta si de viata Facatoarei si Nedespartitei Treimi (vezi ecfonisul de la inceputul Utreniei). Preasfanta Treime, invata-ma sa dispretuiesc tot ce e pamantesc, invata-ma sa-mi caut pacea, indestularea, fericirea numai in Tine – iar ca sa nu ma trufesc din pricina luarii-aminte pline de bunatate fata de mine a Sfintei Treimi si a mantuirii pe care mi-o da Ea, imi amintesc ca Ea ia aminte cu bunatate la fiecare viermisor, la fiecare pasarica.

Imi mai amintesc si ca unii crestini, care au facut multe puteri cu numele lui Dumnezeu, pentru viata lor neevanghelica vor auzi candva de la Domnul cuvintele: Departati-va deja Mine, nu va cunosc pe voi (Mt 7, 23; 25, 12).

Preasfânta Treime! Păzeşte-mă de trufie şi învaţă-mă smerita cugetare!

Cu bunătate si degraba iei aminte la mine şi mă mântuieşti; în urma milei Tale eu pot să mă mândresc, să prefac nesfârşita Ta bunătate şi milosârdie în prilej pentru lauda de sine, ca şi cum aş fi vrednic de această luare-aminte, de parcă aş fi făcut vreun lucru bun. Acoperă-mă, Preamilostivă Treime, Părinte, Fiule şi Duhule Sfinte, cu acoperământul aripilor Tale de tot păcatul.

Sfântul Ioan de Kronstadt

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii