Selectați pagina

Desfiintarea banilor cash dorita de liderii capitalisti, in lupta lor pentru control

Desfiintarea banilor cash dorita de liderii capitalisti, in lupta lor pentru control

Banii de hirtie si monedele, reprezinta in jur de 10% din banii existenti pe piata in zona euro si America. Dorinta liderilor capitalisti in “sincronism” cu bancile centrale, este ca acesti bani lichizi sa ajunga la zero.. Deci in final, eliminarea puterii de cumparare a omului de rind in bani de hirtie sau monede…

Prin fortarea oamenilor si companiilor sa converteasca banii lor fizici in depozite bancare, speranta acestor lideri mizerabili, este ca ei sa convinga aceste categorii, sa cheltuie banii in loc sa ii economiseasca sau sa ii blocheze sub anumite forme, in ultima instanta, bancile centrale capitaliste apelind la dobinda negativa asa cum o fac foarte multe, chiar in tarile UE, ceea ce duce la situatia in care cei ce economisesc bani, vor trebui sa plateasca o taxa pentru “siguranta” depozitului bancar oferit de banci, in loc sa primeasca o dobinda, masura care va omorii pe cei ce economisesc si in special pe cei in virsta, ale caror economii se vor diminua vizibil, lasindu-i la o virsta extrem de vulnerabila, in situatia de faliment…

In anii 30, SUA a interzis cetatenilor sai sa detina aur sau sa acumuleze, pedepsele fiind extrem de dure, dar in acea perioada SUA era dependenta de standardul aur si de aceea autoritatile au procedat in acest fel. Acum a  venit rindul cash-ului care trebuie restrictionat in situatia in care nu se gaseste o solutie si economia aluneca, dar aceasta masura nu va duce sub nici o forma la redresarea circuitului economic ci la un colaps de proportii.

Problema este ca, interzicerea cash-ului va trebui sa fie una bine sincronizata in relatia dintre UE si SUA, pentru ca in caz contrar, cetatenii unei grupari, vor folosii moneda celeilalte tari, datorita inertiei in implementarea sistemului, ceea ce va face ca restrictiile sa fie extrem de nocive pentru cel ce le va avea primul in economie.

Ratiunile, destul de subtiri pe care liderii capitalisti le pun in evidenta ar fi:

1. Imbunatatirea bazei de taxare a profiturilor, tranzactiilor si miscarii marfurilor in economie, guvernul putind avea o imagine mai clara a ceea ce se intimpla si putind intervenii. Dar eu cred ca economia la negru si banii negri in economie, in alte monezi ale altor tari, vor circula si se va inregistra un circuit economic cu o viteza de circulatie financiara extrem de redusa, iar piata neagra va duce la cresterea valorii altor monede , ceea ce in final va fi copiat de ratele de schimb oficiale…

2.Eliminarea activitatilor ilegale, dupa cum lasa ei sa se inteleaga, dar opinia mea este ca aceste activitati se vor intensifica si din ce in ce mai multe schimburi se vor face in sistem barter sau prin alte circuite in afara economiilor care adopta eliminarea cash-ului.

3.Liderii capitalisti si bancari, spun ca oamenii si companiile vor fi fortate sa cheltuie, fata de situatia actuala, cind sint stocate fonduri enorme fara miscare, la dispozitia lor. Dar, aceste doua entitati nu vor consuma ci vor retrage banii si datorita unei situatii economice precare in prima faza, vor dezechilibra si mai mult situatia  economica, multi preferind sa blocheze banii in aur sau sa faca investitii in afara zonelor in care cash-ul nu mai este in circulatie…

4. Adoptarea tehnologiilor moderne de tranzactionare a fondurilor, nu au fost si nu sint in masura sa creeze incredere in rindul populatiei, stiute fiind modalitatile prin care banii lor pot devenii istorie, in orice moment, iar anumite “deficiente” in sistemul electronc pot imbogatii pe cei ce au dorit un asemenea sistem, deci va fi greu de crezut ca oamenii de rind vor agrea si chiar companiile, cu lipsa banilor fizici si controlul investitiilor si cheltuielilor lor, care ar putea crea la nivelul companiilor, o oglinda de care nu au nevoie in contextul concurential de pe piata interna si externa a tarii de origine.

Dar sa vedem partea negativa proeminenta a acestui proces si pe care as dorii sa il intelegeti si chiar sa aveti o opinie asupra lui.

  1.  Guvernele vor pierde o alternativa prin care ar fi putut sa isi plateasca datoriile, lucru care dupa cum vedem, face ca Grecia sa isi doreasca sa pararseasca zona euro, datorita inabilitatii ei de a adopta masurile de austeritate dorite de uniune, ca o preconditie pentru a putea primii mai multe imprumuturi in euro, care in final va duce la reintroducerea drahmei pe piata financiara greaca, in vederea refacerii economice si a unei miscari mai sanatoase a monedei nationale in interesul economiei lor.
  2. Banii de hirtie sau monede nu ne vor costa nimic si nu vom depinde de riscul prezentat de sistemele electronice “vindicate” permanent ale bancilor capitaliste, dar convertirea acestor bani cash in depozite bancare ne va costa unele taxe percepute de banci si ne va expune la un risc pe care nu il putem avea sub control sub nici o forma.
  3.  Aceasta masura de eliminare a cash-ului va avea un efect devastator pentru pensionari, cei mai multi dintre ei, nefiind in posibilitatea de a tranzactiona prin intermediul bancilor si “plasticului”. Pe de alta parte acestia vor fi pusi la zid de dobinda negativa pe care vor trebui sa o plateasca pentru depozitele bancare, pentru ca banii lor sint depozitati in siguranta la banci, ceea ce le vor diminua economiile..
  4. Pentru cetatenii saraci si cei pe asistenta sociala, care nu au acces la banci si la sistemul bancar in general, acestia vor devenii din ce in ce mai dependenti de guverne, exclusiv dependenti de guverne..
  5. Vine firesc, o intrebare la care nu a  raspuns nimeni pina acum si anume:Vor face fata bancile si sistemele lor electronice unui numar enorm de tranzactii, generate de eliminarea cash-ului? Cu siguranta nu, dar acest lucru va fi valorificat de cei ce au luat aceasta masura si in avantajul lor de grup. Deocamdata asistam la unele teste de stress ale bancilor occidentale si vedem ca nici 10% dintre ele nu vor face fata unei situatii normale de tranzactionare, dar daca ne mai gindim la inmultirea de sute sau chiar mii de ori a numarului de tranzactii…
  6. Statele Unite si-au bazat departamente intregi ale economie, pe munca la negru a emigrantilor ilegali, in constructii, agricultura, turism, comert si chiar industrie, acestia fiind extrem de ieftini si aducind profituri majore celor ce ii angajau in aceste activitati. Ei vor fi in afara locurilor de munca, deci nu vor mai putea muncii la negru, preturile vor exploda, iar miscarea banilor in economie va fi una extrem de lenta si cu un volum de taxe cu mult mai mic, care vor lasa activitatile publice in deficit vizibil si iremediabil… dar se va ajunge si la iesiri in strada si probleme sociale, pe care liderii capitalisti nu le vor mai putea masca si nu vor mai putea prostii atitia oameni afectati.
  7. Liderii capitalisti si ai bancilor centrale, vor impune penalizari pentru cei ce nu vor utiliza sistemul electronic si vor utiliza banii fizici, ceea ce va insemna mai multe reguli si restrictii, mai mult personal care trebuie platit si deci dobinzi si taxe bancare mai mari pentru cei ce vor misca banii prin banca si sietemul electronic al acestor banci.
  8. Interzicerea tranzactiilor cash, vor duce mai rapid la disparitia dolarului ca moneda pricipala in tranzactiile internationale. Trebuie sa tinem cont de faptul ca dolarii de hirtie sint in procent de peste 70% in afara tarii. Este un aspect sa limitezi posibilitatea de alegere a circulatiei banilor, propriilor cetateni si un alt aspect sa fortezi aceasta politica monetara pentru alte popoare si economii, ceea ce este cu mult mai greu. Strainii, cel mai sigur vor arunca pe pietele lor interne sub o forma sau alta, dolarii americani, in graba, pentru a nu avea surprize, iar acesti dolari vor revenii in timp in SUA, unde vor genera un alt dezechilibru si mai ales o dependenta din ce in ce mai mica a acestor tari de economia americana..

Ceea ce este evident, raportat la jocul murdar pe care doresc sa il faca capitalistii americani si Rezervele Federale , este faptul ca 30% din dolarii americani, fizic, sint in SUA, dar ei reprezinta numai 2% din PIB si sint distribuiti in mod necontrolat. Cum se poate ca ei sa isi doreasca o refacere economica umblind la un procent de 2% din total PIB, care este nesemnificativ? Aceasta arata disperarea lor si dorinta de a controla omul de rind si nu economia subterana, care este si va fi la indemina lor, a liderilor capitalisti…

O alta problema va aparea prin faptul ca nu va exista o moneda alternativa pe piata, ceea ce va duce la o deflatie de proportie si blocaje financiare in lant.

Cine va inlocui dolarul american pe piata internationala? Este mai mult decit evident ca inlocuitorul va fi yuanul chinezesc, care nu va mai avea nici o competitie in raport cu alte economii care nu vor mai folosii banii cash.

Hayek spunea ca,” cu cit statul capitalist planifica mai mult cu atit devine mai dificil pentru individ sa isi planifice finantele”. Cred ca stia ce spune si stia cum functioneaza acest sistem capitalist…

Pe de alta parte, implementarea acestor reguli de eliminare a cash-ului reprezinta o scuza pentru a amina luarea unor decizii sau a face ca lucrurile neplacute pentru popor, sa se intimple, dar aminarea solutiilor reale vor duce la amplificarea problemelor financiare la nivel global…

Bancile nu vor fi atit de solide pentru a imprumuta clientii. Clientii nu vor fi in situatia favorabila pentru a mai solicita imprumuturi, iar municipalitatile vor cauta sa colecteze mai multe taxe datorita unui deficit major la bugetele locale sau de stat. Sectorul privat va fi afectat major de fiecare eroare a sistemului.

O societate fara cash va duce la eliminarea unei serii de libertati indivduale si evident va elimina factorul prosperitate, care déjà este o naluca in lumea capitalista…

 Autor: Adrian Cosereanu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *