Conform  deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 iunie 2013 şi cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, în incinta Palatului de Cultură din oraşul Hînceşti, s-a desfăşurat astăzi conferinţa “Biserica vis a vis de provocările moderne”.

  În cadrul conferinţei s-au întrunit preoţii, reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale, a instutuţiilor de învăţământ, tineretului şi domeniului sănătate din toate localităţile din cuprinsul Episcopiei noastre.

  În debutul întrunirii Ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare, făcând o amplă incursiune în tematicile care urmau a fi abordate în cadrul conferinţei.

 A urmat referatul Preasfinţiei Sale, cu tematica „Criza societăţii contemporane, între sfinţenie şi secularizare”, prezentat de către secratarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, arhimandritul IOAN (Moşneguţu).

   În continuare, secretarul Comisiei Sinodale pentru probleme morale şi sociale, doamna Elena BÎTCĂ, a prezentat şi desfăşurat următoarele tematici ale întrunirii de astăzi:

1. Impunerea şi promovarea „drepturilor copilului”. Justiţia juvenilă;

2. Vaccinarea forţată;

3. Sistemul de educaţie. Educaţia sexuală. Alternativă: învăţământul acasă;

4. Noua ordine mondială. Documentarea forţată a cetăţenilor. Codul de identificare a persoanei. Actele biometrice. Buletinul provizoriu. Forma nr. 9;

5. Colectarea datelor cu caracter personal. Crearea dosarelor electronice;

6. Coduri de identitate pentru biserici;

7. Sodomizarea ţării. Legea sigurării de şanse (nediscriminarea);

8. Invazia sectelor. Legea cultelor.

    Pe lângă discutarea subiectelor enumerate mai sus, s-au adus în discuţie şi alte probleme stringente cu care se confruntă comunitatea noastră creştin-ortodoxă.

    Prezent la conferinţa de astăzi a fost şi preşedintele Comisiei Sinodale pentru probleme morale şi sociale, protoiereul mitrofor Victor PLEŞCA.

   La final, toţi participanţii au completat câte o anchetă, în care şi-au expus propunerile şi sugestiile, privind redresarea situaţiei de criză morală şi socială în care ne aflăm.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni