Selectați pagina

Deschiderea unei secții de Studii Islamice in cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Salonic a provocat proteste ale călugărilor athoniti

Deschiderea unei secții de Studii Islamice in cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Salonic a provocat proteste ale călugărilor athoniti

semiluna-si-CruceaStarețul mănăstirii de Cutlumuș, Arhimandritul Christodoulos, și-a exprimat temerile că secția numita studii devine “mai devreme sau mai târziu un cămin al fanatismului islamic”.

“Nu trebuie să alunecăm în intoleranță religioasă”, a declarat starețul, dar “în același timp, trebuie să fim mai puțin naivi în relațiile noastre cu liderii altor religii și ideologii. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o perioadă în care statul nu garantează apărarea identității spirituale a țării noastre”.

La rândul său, comunitatea Mănăstirii Filoteu califica inițiativa autorităților elene, în legătură cu deschiderea secțiunii, [ca fiind]: “inacceptabilă, ilegală, trădătoare fata de Ortodoxie și Patrie, criminală cu privire la oameni”. Comunitatea Mănăstirii Karakalou a primit vestea “cu uimire și consternare  (…)”.

“Facultatea de Teologie a fost creată ca un centru exclusiv ortodox … Ce are în comun lumina și întunericul, adevărul și eroarea? Cum putem în aceeași facultate sa învățăm Sfânta Evanghelie și Coranul?”  Călugării de la [Manastirea] Karakalou consideră că astfel de decizii ale statului, “duc la alterarea sentiment religios, la pierderea identității culturale și naționale”.  În încheierea mesajului lor, călugării de la [Manastirea] Karakalou subliniază că inițiativa statului este în mod particular nepotrivită în condițiile actuale, în timp ce  “frații noștri creștini din Siria și din alte țări ale Orientului se confruntă cu o persecuție violentă din partea islamiștilor”.

Dicheiul [superiorul/șeful] Schitului Sfântului Andrei, Arhimandritul Efrem, precum și un număr de eremiți athoniți, de asemenea, s-au pronunțat împotriva deschiderii secțiunii de studii islamice la Facultatea de Teologie din Salonic.

Sursa: http://corortodox.blogspot.com/

Traducere dupa Orthodoxie. com, L’ouverture d’une section d’études islamiques à l’Université de Thessalonique provoque les protestations de moines athonites

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.