Selectați pagina

Deputat PDM recunoaște că Parlamentul va obliga cetățenii să întoarcă miliardul furat

Deputat PDM recunoaște că Parlamentul va obliga cetățenii să întoarcă miliardul furat

moldovaParlamentul va susține proiectul de lege înaintat de Guvernul Filip, în care se cere, în regim prioritar, votarea prevederilor prin care miliardul furat din sistemul bancar va fi pus pe umerii cetățenilor.

O recunoaște chiar președintele de onoare al Partidului Democrat, deputat în Parlament, Dumitru Diacov, care susține că ”miliardul trebuie întors”.

Întrebat când va fi votat documentul asupra căruia insistă Guvernul Filip, Diacov a dat asigurări că ”o să se voteze”.

”Trebuie trecut prin comisii și o să se voteze, sigur că da. O garanție dată de Guvern trebuie acoperită cumva. Nu poți să ai o gaură să se prăbușească. În paralel trebuie făcut, bugetul să nu sufere, să mergem înainte și, în paralel, toate structurile statului să ramburseze banii”, a declarat Dumitru Diacov în cadrul unei emisiuni de la postul TV N4.

Amintim că proiectul legii prin care miliardul de dolari furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank urmează să fie pus pe seama cetăţenilor a fost aprobat de Guvernul Filip şi transmis spre Parlamentului pentru a fi ”examinat în regim prioritar”.

Potrivit proiectului, ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naționale obligaţiuni de stat în sumă de 13 miliarde 583,7 milioane de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de Banca Națională celor trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank, care ulterior au falimentat.

Aceasta înseamnă 678 de milioane de lei pe an, pe lângă suma de bază. Potrivit experților, suma care trebuie rambursată este una enorm de mare în condiţiile bugetului auster, astfel cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se aştepte și la majorarea taxelor.

Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat împrumuturi dubioase în valoare totală de 1 miliard de dolari sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Banii, care reprezintă aproximativ o treime din activele bancare ale Moldovei, au fost scoase din cele trei bănci, controlate de milionarul Ilan Shor, prin scheme dubioase şi tranzacţii ilicite.

În toamna anului 2014, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială asupra celor trei bănci, acordându-le un credit de urgenţă de 9,5 miliarde de lei, după o hotărâre secretă a Guvernului Leancă. Fondurile urmau să fie rambursate până la 27 martie 2015, ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, la finele lunii martie 2015, printr-o hotărâre la fel, secretă, Guvernul Gaburici a luat o decizie prin care BNM a acordat suplimentar 6,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentare.

Scandalul financiar a afectat grav situația economică din țară, a provocat devalorizarea monedei naționale și creșterea drastică a prețurilor.

Ulterior, cele trei bănci fălite au fost lichidate, iar miliardul furat a fost transformat în datorie de stat.

Sursa: moldnews.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *