leiIndicii deprecierii leului moldovenesc în perioada Revelionului 2015 a depăşit dublu deprecierea acestuia de la începutul lunii ianuarie 2014.

„Dacă în anul trecut deprecierea a fost de 15 bani, atunci în ianuarie 2015 leul s-a ieftinit cu 40 de bani”, a spus pentru „Infotag” dealerul unei bănci comerciale, indicînd la faptul că toţi participanţii pieţei valutare sînt de părere că valuta naţională „cade previzibil”.

Dealerii afirmă că cursul dolarului SUA „propulsează” valuta unică europeană.

„Iar în ceea ce priveşte cursul leului în scădere, nimeni nu s-a aşteptat că valuta naţională va cădea atît de rapid. Dacă în prima zi de lucru din 2015, 5 ianuarie, dolarul SUA se vindea la preţul de 15,85-15,90 MDL:$1, atunci pe 6 ianuarie cotările au urcat la nivelul de 15,95-16,05 MDL:$1. Iar luni, 12 ianuarie, acestea au urcat pînă la 16,2-16,3 MDL:$1”, a menţionat interlocutorul agenţiei.

Dealerii accentuează că dacă Banca Naţională tace şi nu reacţionează la această situaţie, înseamnă că asemenea trend al leului moldovenesc face parte din planurile regulatorului.

Se vehiculează presupunerea că cursul poate ajunge la nivelul de 16,5 MDL:$1, şi va stagna la acest nivel pe o perioadă îndelungată, deoarece fără participarea regulatorului, de regulă, nu au loc salturi bruşte ale cursului.

„Putem prognoza că deja spre sfîrşitul actualei săptămîni cursul leului va intra în „zona moartă”, în care va stagna pînă la 1 martie, cînd vom avea o perspectivă mai clară de curs a leului în 2015”, afirmă dealerii.

Unii dealeri însă consideră că pînă în primăvară leul nu are motive de a cădea peste limita de 16,5 MDL:$1. Totodată, unii participanţi ai pieţei nu exclud că cu implicarea BNM leul chiar îşi poate fortifica nesemnificativ poziţiile, să zicem, pînă la 16,2-16-3 MDL:$.

SURSA: Infotag