Selectați pagina

“Democrația” finlandeză: Copii îndemnați să-și denunțe părintii dacă aceștia emit critici la adresă conducătorilor

“Democrația” finlandeză: Copii îndemnați să-și denunțe părintii dacă aceștia emit critici la adresă conducătorilor

Miliția finlandeză și modelul sovietic

Putem să ni-l imaginăm pe unul dintre șefii miliției moscovite apărând la televiziune și propunând ca toți copiii celor care se opun regimului lui Puțin sau doar nu sunt de acord cu el, să fie luați de la familiile lor de către serviciile sociale și crescuți, educați și formați în centre de reeducare speciale? Sau că postează această propunere pe Twitter sau Facebook?

„Foarte ușor! …..De ce nu?….Bineînțeles!….Normal! ….De la totalitarismul rus te poți aștepta la orice?” –  ar fi răspunsurile instantanee.

Putem să ne imaginăm reacția mediei internaționale – de la CNN, NYT,BBC, The Guardian, Le Monde, France 2 și până la  ARD, Bild sau der Spiegel, dacă așa ceva chiar s-ar întâmpla?

La întrebarea asta știm cu toții răspunsul – doar media internațională e „câinele de pază al democrației”. Ce-ar mai lătra! Până ce șeful milițian ar fi înlocuit.

Ar fi cineva suprins să afle că miliția rusă a scos un videoclip, popularizat pe toate canalele de televiziune, în care îi îndeamnă pe copii ruși să-și supravegheze părinții și să-i denunțe Statului, în cazul în care aceștia emit critici la adresă conducătorilor? Nimeni, nu-i așa? Toți se așteaptă ca o instituție a unui regim totalitar să acționeze așa. Care ar fi reacția unanimă a mediei internaționale, dacă așa ceva s-ar întâmplă în Rusia? Întrebarea e retorică.

Putem să ne imaginăm toate astea – pentru că s-au mai întâmplat acolo și e de așteptat să se mai întâmple –, dar nimeni nu și l-ar putea închipui pe unul dintre șefii poliției din Helsinki postând pe Twitter propunerea că ălora care nu sunt de acord cu politică guvernului să le fie luați copiii și internați în centre de reeducare. Pe bune, nimeni!

Deși Jari Taponen, inspectorul șef al poliției din Helsinki, chiar a făcut-o! Conform dictonului lui Hitler: „Nu-mi păsa că mi te împotrivești – copilul tău déjà îmi aparține.” Și nu i s-a întâmplat nimic! Nu lui Hitler, lui Taponen. Da, nimeni n-are cum să creadă așa ceva. Mai ales când „cainele de paza” nu latră. E mut! Așa că, Finlanda rămâne, oficial, o democrație și un stat de drept. În UE, democrația e în suferința și pericol, doar în Polonia și Ungaria.

Cum n-a lătrat nici când poliția finlandeză a scos hazliul videoclip, difuzat în toată Finlanda, în care îi îndemnă pe copii să-și supravegheze și să-și toarne părinții. Și asta s-a întâmplat. Nu e nevoie să-și mai imagineze nimeni nimic. S-a întâmplat în URSS, pe vremea lui Stalin și a lui Pavlik Morozov, se întâmplă în Finlanda „democrată” acum.

În totalitarismul rus nu ar vrea să trăiască niciunul dintre noi. Ce e înfricoșător este că în „democrația” finlandeză ar vrea să trăiască toți!


Autor:        Bogdan CALEHARI

Sursa: https://www.vastarinta.com/jari-taponen-valayttelee-kansallismielisten-vanhempien-lasten-huostaanottoa/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.