Selectați pagina

Deficitul bugetului public a coborât la cel mai mic nivel din ultimii ani

Deficitul bugetului public a coborât la cel mai mic nivel din ultimii ani

Deficitul bugetuli public național al Moldovei a fost în primele şapte luni ale acestui an de doar 4,9 milioane de lei, cel mai scăzut nivel din ultimii ani, arată datele Ministerului Finanţelor, scrie mold-street.com.

În şapte luni ale anului 2017, veniturile totale ale bugetului public naţional au constituit 29,198 miliarde de lei, în creștere cu 18,6% (4,58 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile și activele nefinanciare au însumat 29,2 miliarde de lei, cu 13,3% (3,42 miliarde de lei) mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, scrie mold-street.com.

Deficitul la un nivel record de mic

În consecinţă executarea bugetului public național s-a încheiat cu un sold bugetar (deficit) de doar 4,9 milioane lei, arată datele Ministerului Finanaţelor.

Deficitul este de 236 ori mai mic decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 850 de ori sub limita deficitului admisă în legea bugetului pentru anul în curs, care este de 4,15 miliarde de lei sau 3% din PIB. Astfel, teoretic executivul poate să îşi sporească în următoarele luni cheltuielile cu peste patru miliarde de lei și să se încadreze, astfel, în limitele admise de legea bugetului.

Raportul relevă că la finele lunii iulie 2017, soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului public naţional comparativ cu începutul anului, s-au majorat cu 1.375,5 milioane lei și au constituit 6,15 miliarde de lei, inclusiv 1.052,2 milioane lei – la proiecte finanțate din surse externe, scrie mold-street.com.

Cine ne-a ajutat cu bani

În luna februarie a anului curent, în contul valutar al Ministerului Finanțelor, deschis în Banca Națională a Moldovei, au fost încasate mijloace bănești, tranşa a doua, din împrumutul acordat Guvernului Republicii Moldova de către Guvernul României în sumă de 50,0 miioane Euro (1063,0 milioane lei).

De asemenea, în luna mai a anului curent în contul valutar a fost încasată prima tranșă din împrumutul
acordat de către Fondul Monetar Internațional în sumă de 13,0 milioane dolari (245,0 milioane lei). În afară de aceasta, în lunile februarie și mai au fost primite mijloace financiare sub formă de împrumuturi de la IDA (Asociația Internațională de Dezvoltare) pentru dezvoltarea sectorială, după cum urmează:

  • 1,6 milioane dolari (32 milioane lei) pentru consolidarea eficacității rețelei de asistență socială;
  • 1,8 milioane dolari (33 milioane lei) pentru reforma în educație.

De notat că în acest an Moldova ar urma să beneficieze de o asistenţe externă de 510,9 milioane dolari, din care două treimi sunt credite.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *