În contextul în care populațiile de albine au fost reduse dramatic în ultimii ani, cercetarea începe să caute soluții pentru această problemă care amenință siguranța alimentară a lumii. Una dintre aceste soluții a fost crearea unui soi de migdal autopolenizator, extrem de bine vândut în rândul fermierilor californieni. Însă chiar și acest soi are nevoie de polenizare, așa că fermierii au ajuns să îchirieze în fiecare an stupi de albine.

În fiecare lună de februarie, circa un milion de stupi se îndreaptă, potrivit FasCoexist, către livezile de migdali din California, unde albinele polenizează recoltele anuale, alături de circa 500.000 de stupi, cât au mai rămas în zonă. Pe măsură ce albinele mor însă, prețul închirierii stupilor a crescut, iar din ce în ce mai mulți fermieri testează soiuri autopolenizatoare.

Așa-numitul Independence Almond (Migdalul Independența) nu are, cel puțin teoretic, nevoie de albine, fiind un soi de migdal hibridizat cu piersic. În prezent, fermierii americani așteaptă și doi ani pe liste pentru a cumpăra acest soi, în condițiile în care albinele continuă să moară, ca urmare a unor boli grave și a folosirii pesticidelor dăunătoare. Astfel, soiuri ”auto-polenizatoare” ar putea fi o soluție, speră fermierii.

Dintre cele 115 cele mai frecvent cultivate plante din lume, 87 sunt polenizate de către insecte și animale. Pentru anumite plante, cum ar fi cacao sau pepene galben, polenizatorii sunt esențiali supraviețuirii. Merele, cireșele și multe altele sunt în mare parte dependenți de acești polenizatori, iar dispariția lor ar scădea producția cu 65%. Deși zmeura, de exemplu, se poate poleniza singură, fructele rezultate sunt foarte mici, fără ajutorul albinelor. În prezent, circa 40% dintre insectele polenizatoare sunt în pragul dispariției.

Pentru moment, soiul de migdal Independence poate asigura o producție extrem de scăzută, fără intervenția polenizatorilor. Majoritatea fermierilor americani folosesc pentru acest soi doar un stup de albine la jumătate de hectar (față de doi stupi, cât ar fi necesari pentru migdalii tipici). Astfel, producția crește cu 30-40%. De asemenea, fără polenizatori, recoltele sunt inegale de la an la an, date fiind și schimbările climatice.

Deși mulți fermieri au început să planteze soiul autopolenizator, aceștia devin din ce în ce mai conștienți de importanța albinelor și încep să fie mai atenți cu practicile agricole, cum ar fi pulverizarea pesticidelor, pentru a asigura un mediu cât mai sănătos polenizatorilor.

Sursa: FastCoexist / http://totb.ro/