Poliția cipriotă nu a găsit nicio infracțiune în declarațiile despre homosexualitate ale Preasfințitului Mitropolit Neophytos de Morphou, declarații care au creat luna trecută o mare tulburare atât în Cipru, cât și pe plan internațional, astfel încât este puțin probabil să fie urmărit penal, relatează filenews.

Astfel, dosarul a fost trimis către Serviciul Juridic cu recomandarea de neurmărire penală, și este examinat de Procurorul General.

Așa cum a relatat anterior OrthoChristian, agitația a început după apariția videoclipului (vezi mai jps) în care Mitopolitul Neophytos a povestit despre un tânăr care a renunțat la stilul său de viață homosexual păcătos, după ce a fost mustrat de un călugăr căruia Dumnezeu i-a dezvăluit păcatul. Când tânărul a întrebat cum de știa călugărul despre faptele lui păcătoase, călugărul i-a răspuns că păcatele sale emiteau o duhoare.

https://www.facebook.com/acceptCyprus/videos/1958933964208144/

Mitropolitul Neophytos a transmis o învățătură pe care a atribuit-o Sfântului Porfirie Kafsokalivitul, marele sfânt al secolului XX, că patima homosexualității poate fi uneori o urmare a actelor sexuale nefirești comise de părinți în timp ce copilul se afla în pântece. Tulburarea care apare în sufletul mamei, are astfel un efect asupra copilului din pântecele ei.

Mitropolitul a fost chemat să dea o declarație scrisă în legătură cu această problemă, ca parte a anchetei, în care a lămurit că declarațiile relevante nu au fost făcute în timpul părții pregătite a discursului său, ci au apărut  doar ca răspuns la o întrebare adresată acestuia din public. El a reiterat, de asemenea, că a reluat o învățătură a Sfântului Porfirie Kafsokalivitul.

La examinarea dosarului, Procurorul General care a solicitat în primul rând ancheta, are dreptul de a alege de a fi de acord sau nu cu concluziile poliției.

La rândul său, apelul la o anchetă a fost solicitat de Costas Gavriilides, consilier al președintelui cipriot pentru Multiculturalism, acceptarea și respectarea diversității, care a fost îngrijorat de faptul că mitropolitul „instigă și promovează intoleranța față de comunitatea LGBTI, în același timp insultând părinții homosexualilor, cu referire mai ales la mamele lor.”

Mitropolitul Neophytos a primit sprijin din partea unor ierarhi și critici din partea altora. Cel mai recent, Preasfințitul Episcop Christophoros de Karpasia al Bisericii Cipriote a ieșit în apărarea sa, afirmând că acțiunile împotriva Mitropolitului Neophytos i-au provocat multă durere.

„Mitropolitul de Morphou a spus câteva adevăruri. El a spus că oamenii care sunt înrobiți de desfrâu nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu”, a spus episcopul.

„Vrăjmașii Bisericii au început lupta [cu Mitropolitul Neophytos] și mulți creștini li s-au alăturat”, s-a plâns Episcopul Christophoros.

Sursa: http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/773439/porisma-astynomias-athoos-o-mitropolitis-morfoy

Traducere: Saccsiv