declaratie pe venit onlineDeclarația privind impozitul pe venit poate fi prezentată de contribuabili și în format electronic. Reprezentanții Fiscului susțin că așa este mai comod, iar serviciul este unul gratuit. Potrivit reprezentanților întreprinderii „Fiscservinform”, formularul „CETO8”, care este completat în vederea depunerii declarației pe venit, poate fi eliberat pe hârtie, dar și prin intermediul serviciului „Declarația electronică”. Pentru a beneficia de acest serviciu este necesar de obținut semnătura electronică de autentificare fiscală, care se eliberează gratuit de „Fiscservinform” pe un termen de cinci ani. „Suplimentar, pentru a facilita procesul de utilizare a acestui serviciu, a fost creat şi implementat modulul „Declaraţie precompletată”, care permite generarea unei declaraţii ce conţine deja informaţiile disponibile în Sistemul informaţional al autorităţii fiscale la data generării. Inclusiv, această funcţionalitate prevede opţiunea de modificare a datelor stipulate în formularul „Declaraţiei precompletate”, precum şi generarea rechizitelor bancare la care urmează a fi achitat impozitul datorat, dar oferă şi posibilitatea achitării impozitului prin sistemul „MPay”, au precizat reprezentanții „Fiscservinform”.Primul pas pe care trebuie să-l întreprindă contribuabilul este să se înregistreze pe portalul serviciilor electronice fiscale www.servicii.fisc.md. Ulterior, trebuie să se deplaseze la sediul „Fiscservinform” de pe str. Ștefan cel Mare 162, etajul 2, biroul 220 și să încheie contractul în vederea obținerii semnăturii electronice. Pentru a se conecta la serviciul „Declarație electronică” este necesar de prezentat buletinul de identitate în original și o copie a acestuia.

Pe același site, persoanele fizice pot utiliza și serviciul „Verificarea obligațiunii fiscale pentru persoane fizice” prin care se poate verifica dacă statul are datorii față de contribuabil sau invers.

Specialiștii din cadrul „Fiscservinform” susțin că, astfel, contribuabilii fac economie de timp, bani sau cheltuieli de transport. Data-limită pentru depunerea declarațiilor pe venit este 31 martie.

Sursa: http://ziarulnational.md