Selectați pagina

Declaraţia ereziarhului Bartolomeu: Prezența catolicilor la sărbătoarea Sf. Andrei este simbolul dorinței de unitate deplină a catolicilor și ortodocșilor

Declaraţia ereziarhului Bartolomeu: Prezența catolicilor la sărbătoarea Sf. Andrei este simbolul dorinței de unitate deplină a catolicilor și ortodocșilor

Capul Fanarului a declarat că prezența delegației catolice la sărbătoarea în cinstea Sf. Andrei este simbolul dorinței de unitate deplină a catolicilor și ortodocșilor.

La 30 noiembrie 2019, în cadrul ceremoniilor săvârșite în cinstea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, pe care Patriarhia Constantinopolului îl consideră ca întemeitor al său, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a declarat la adresa delegației Bisericii Romano-Catolice că prezența lor este un simbol al dorinței de unitate deplină a “bisericilor – surori”, informează “Romfea”.

La Sfânta Liturghie delegația Bisericii Romano-Catolice a fost reprezentată de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine.

În discursul său, Patriarhul Constantinopolului și-a exprimat satisfacția că Comitetul internațional mixt pentru dialogul teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă, care a funcţionat timp de 40 de ani, a realizat progrese semnificative în discuțiile sale.

“Un aspect important al dialogului iubirii și adevărului în prezent este considerat  “universalismul simplu”, adică folosirea regulilor și a altor dispoziții canonice ale Bisericilor noastre în căutarea unui acord la nivel de doctrină, care constituie centrul dialogului nostru teologic”, a menționat capul  Fanarului.

Patriarhul a subliniat importanța “dezvoltării dialogului teologic între cele două biserici-surori” și a declarat că “tradiția canonică comună din primul mileniu constituie baza teoretică și practică care completează dialogul nostru al adevărului și al iubirii început cu multă vreme în urmă”.

Potrivit Patriarhului, “dreptul canonic nu este doar un mediator al dialogului ecumenic, ci și un aspect vital al său”.

Sanctitatea Sa a amintit că Papa Francisc a iniţiat dialogul teologic ortodox-catolic “bazat pe moștenirea noastră canonică comună din primul mileniu”.

Patriarhul Bartolomeu a menționat în mod special momentul dăruirii Patriarhiei de la Constantinopol a unei părțicele din moaștele Sfântului Apostol Petru. “Acest dar al Papei Francisc este o nouă etapă în apropierea față de noi”, a menționat Patriarhul Bartolomeu.

În încheierea discursului său Primatul Fanarului i-a cerut cardinalului Koch “să-i transmită cele mai cordiale salutări și mulțumire” Papei Francisc: “Fie ca Dumnezeul Cel Atotputernic prin binecuvântarea Sfinților Apostoli Petru și Andrei să binecuvânteze și să consolideze eforturile noastre comune pentru restabilirea comunicării unitare între cele două biserici-surori ale noastre”.

La rândul său, cardinalul Kurt Koch a citit mesajul Papei Francisc, în care acesta a exprimat cele mai calde urări Patriarhiei Constantinopolului ci ocazia sărbătorii patronului său – Sfântul Apostol Andrei. “Dorința de a restabili comunicarea deplină între catolici și ortodocși nu se limitează doar la dialogul teologic, dar se referă și la alte domenii ale vieții bisericeşti”, a menționat cardinalul Koch.

Sursa: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/33447-i-throniki-eorti-tou-oikoumenikou-patriarxeiou-foto#

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *