Selectați pagina

Decizia unei instanţe din Franţa: Producător mondial de erbicide, răzpunzător pentru probleme grave de sănătate a unui fermier

Decizia unei instanţe din Franţa: Producător mondial de erbicide, răzpunzător pentru probleme grave de sănătate a unui fermier

O curte de apel franceză a decis, joi, că firma Bayer Monsanto este răspunzătoare pentru problemele de sănătate ale unui fermier care a inhalat erbicid, potrivit Mediafax.

Decizia instanței a fost în favoarea agricultorului Paul Francois, care a spus că a suferit probleme neurologice după ce a inhalat, accidental, erbicidul Lasso în 2004 și a acuzat Monsanto că nu a avertizat corespunzător asupra pericolelor.

Francois susține că a suferit pierderi de memorie, dureri de cap și probleme de vorbire, după inhalarea accidentală a erbicidului Lasso. Testele medicale au descoperit în corpul său substanța chimică periculoas, scrie BBC.

Luna trecuta, France 24 scria că Francois a cerut daune de la Monsanto de peste 1 milion de euro, însă decizia de joi a instanței nu a stabilit nimic cu privire la despăgubiri.

Într-un proces care a durat zece ani, Francois a câștigat, în 2012 și 2015, dar curtea supermă din Franța a decis să convoace o nouă audiere.

Monsanto se confruntă cu un proces și în Statele Unite, unde a fost dată în judecată și acuzată că erbicidul pe bază de glifosat provoacă cancer. Lasso a fost interzis în Franța în 2007, după ce produsul era deja retras de pe piață de mai multe țări.

În 2018, o instanță din California a acordat daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar, care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un alt erbicid foarte utilizat produs de compania Monsanto. Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014, numărându-se printre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto.

Sursa: http://www.bbc.com/news/world-europe-47894414

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *