Parlamentul Muntenegrului a votat, pe 27 decembrie 2019, în ciuda protestelor vehemente ale opoziției, dar și ale credincioșilor ortodocși, atât în țară, cât și în Serbia, în fața ambasadei muntenegrene, o lege controversată care obligă toate organizațiile religioase să-și declare bunurile, precum și dovezi de proprietate asupra acestora care datează dinainte de 1918, anul în care Muntenegru a intrat în componența Regatului Sârb. Pentru Biserica Ortodoxă canonică a țării, care are ca primat pe Mitropolitul Amfilohie și e dependentă de Patriarhia Serbiei, legea este echivalentă cu o naționalizare a bunurilor sale.

Proiectul este susținut de președintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, care susține o organizație schismatică locală, nerecunoscută de nicio biserică ortodoxă, într-o tentativă de a forța o autocefalie locală. Cu toate acestea, marea majoritate a muntenegrenilor, indiferent de etnie (o tremie sunt sârbi, 44% sunt muntenegreni) aparține Bisericii canonice sârbești.

Drept replică, Sinodul local sârbesc i-a excomunicat pe membrii guvernului și ai parlamentului muntenegrin care au susținut legea „Libertății religioase”, cum este numită oficial, sau a „spolierii”, cum mai este ea numită de opozanți.

Biserica a îndemnat oficialii să inițieze dialogul înainte ca legea să devină o sursă de diviziuni sociale serioase cu consecințe fără precedent. „Trecerea unei astfel de legi nu onorează pe cei care au propus-o și pe cei care au votat-o. Cei care sunt ortodocși s-au auto-excomunicat din Biserica Ortodoxă, din păcate. Cerem clerului să nu mai săvârșească nicio slujire bisericească pentru aceștia până când nu se vor pocăi”, a transmis Biserica Ortodoxă din Muntenegru într-un comunicat.

https://www.facebook.com/marina.jocic.92/videos/2990353390989057/