Selectați pagina

De unele nici nu ai auzit! Ce prenume neobișnuite au primit copiii născuți în 2016 la Nisporeni, Călărași și Ungheni

De unele nici nu ai auzit! Ce prenume neobișnuite au primit copiii născuți în 2016 la Nisporeni, Călărași și Ungheni

Filadelfia, Tabisa, Corado, Cataleya sau Aslan. Despre ce o fi oare vorba?

Nu, nu sunt denumiri de țări sau orașe. Sunt prenumele alese de către unii părinți copiilor lor,  născuți în anul 2016.

La Călărași, în 2016, s-au născut 719 copii. Și ce mai prenume au primit de la părinții lor! Serghian, Samuel, Samir, Vladlena, Nermin, Tabisa, Malvina, Filadelfia, Mustafa, Nadina, Fernando sau Masimo-Leonardo…

Violeta Chiriac, șefa Oficiului Stare Civilă Călărași, are, în aceste cazuri, și o explicație: unul dintre părinții copiilor este străin. ”Migrația influențează foarte mult prenumele nou-născuților”, a accentuat dânsa.

Continuă să fie la mare căutare prenumele tradiționale, venite din moși-strămoși, cum ar fi Nicolae sau Ion, Gheorghe sau Maria. Solicitate sunt și alte prenume pe larg răspândite în zona noastră, cum ar fi: Victor, Mihai, Andrei, Tatiana, Vladimir, Alexandru sau Olga

Printre prenumele mai des întâlnite se regăsesc și: Ovidiu, Laurențiu, Damian, Camelia, Patricia, Amelia. Au rămas oarecum în umbră, în 2016, prenume ca: Bianca, David sau Dragoș. Foarte rar mai întâlnești pe cineva care vrea să-și numească fetița Tamara, Lidia sau Zinaida.

La Nisporeni, s-au născut 662 de copii. Prenumele: Jennifer, Noemi-Denisa, Imran, Matteo, David-Devis, Teofan, Iridana, Amira, Nectaria, Corado, Avram, Asmin sau Marimar au fost cele care ne-au atras atenția cel mai mult. ”În permanență le zic secretarilor consiliilor locale să scrie în certificatele de naștere ale copiilor orice prenume îl vor părinții. Important e să le placă lor”, a făcut o remarcă Liuba Ciorici, șefa Oficiului Stare Civilă Nisporeni.

Totuși, potrivit dânsei, cele mai solicitate rămân a fi prenumele vechi. Sunt la Nisporeni copii ce poartă numele Ion, și Ioan, și Ionel, și Ionuț.

Dar sunt și cu prenume mai moderne, cum ar fi: Fabian sau Fabiana, Andreea, Manuela. În vogă au fost, în 2016, și: Cătălina, Cristian, Luiza, Tudor, Daniel, Ana, David, Nicolae, Octavian, Carolina, Andrei, Marin, Evelina, Roma sau Elena. Au revenit părinții și la unele prenume de sorginte slavonă, cum ar fi: Ludmila, Ivan, Ecaterina sau Iaroslav,

La Ungheni, cele mai solicitate prenume au fost în 2016: Bogdan, Daria și David. Au fost și prenume mai puțin obișnuite pentru meleagurile noastre, cum ar fi: Cataleya sau Cataleea, Radislav, Damina, Zlata, Vevia, Amina, Samuel, Mario, Vanesa, Dominic, Lavric, Aslan.

Printre cele mai des solicitate prenume de către părinți pentru bebelușii lor se numără: Albert, Otilia, Daniel, Marian, Ștefan, Teodora, Simona, Ionela, Mihaela, Melinda, Roxana, dar și Evghenii, Chiril, Ecaterina, Serghei, Alisa, Igor, Aliona.

”Se observă, după cum vedeți, două tendințe: prenume rusești și prenume europene. Este îmbucurător, însă, faptul că o bună parte din părinți se gândesc bine atunci când aleg un prenume pentru copilul lor”, a subliniat Svetlana Andrieș, șefa Oficiului Stare Civilă Ungheni.

Potrivit dânsei, nu sunt uitate nici prenumele vechi: Gheorghe, Vasile, Maria sau Grigore.
După un adevărat boom cu prenumele Anastasia, iată că acum, practic, e uitat, la fel ca și Elena sau Tamara.

În raionul Ungheni s-au născut cei mai mulți copii, 1384 la număr.

Apropo: specialiștii recomandă părinților să aleagă un prenume copilului lor potrivit cu numele de familie și să nu uite că prenumele e pentru toată viața.

Sursa: expresul.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *