Selectați pagina

De neconceput! Cetăţeanul olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe

De neconceput! Cetăţeanul olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe

Camera superioară a Parlamentului Olandei a votat în favoarea unei legi controversate, în virtutea căreia fiecare cetăţean olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe, cu excepţia cazurilor în care locuitorii acestei ţări precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în acel registru.

Legea a trecut la limită în Senatul olandez, cu 38 de voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”, scrie digi24.ro.

Iniţiativa legislativă fusese deja aprobată de Camera Reprezentanţilor – camera inferioară a Parlamentului Olandei – cu 75 de voturi „pentru” şi 74 de voturi „contra”, în septembrie 2016.

În prezent, registrul naţional al donatorilor de organe din Olanda are la bază un sistem bazat pe acord prealabil (“opt-in system”). Persoanele care doresc să îşi doneze organele după moarte trebuie să se înscrie ele însele în registrul naţional al donatorilor.

Însă penuria de organe reprezintă de mulţi ani o problemă cronică în Olanda, iar criticii guvernanţilor recomandă un aşa-zis sistem bazat pe refuz explicit (“opt-out system), în virtutea căruia oamenii sunt în mod automat consideraţi donatori de organe dacă nu îşi exprimă refuzul explicit faţă de această opţiune.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.