Selectați pagina

De luni, Republica Moldova intră într-o fază premergătoare a unui conflict militar?

De luni, Republica Moldova intră într-o fază premergătoare a unui conflict militar?

nato-troops5Luni, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe cu privire la aplicabilitatea articolului 11, care prevede statutul de neutralitate al Republicii Moldova și legalitatea staționării unor trupe străine pe teritoriul statului.

Sesizarea a fost depusă de un grup de deputați liberali, care cer Curții să se pronunțe asupra trei chestiuni: aplicabilitatea articolului 11, posibilitatea de derogare de la statutul de neutralitate și legalitatea staționării trupelor militare ale unor grupuri de state sau sub mandat internațional.

Dacă Curtea Constituțională declară inaplicabil articolul cu privire la neutralitate, va fi nevoită să recunoască legalitatea prezenței a oricăror trupe străine pe teritoriul țării, fie ele rusești, americane sau internaționale.

Republica Moldova este unica republică ex-comunistă, care și-a declarat statutul neutru. Ceea ce presupune că țara noastră nu se va implica în niciun conflict internațional și nu va adera la niciun bloc militar. În acest sens, articolul 11 a fost cea mai mare piedică pentru aderarea Republicii Moldova la dimensiunea militară a CSI și legalizarea permanentă a staționării trupelor rusești pe teritoriul țării. Orice Guvern sau Parlament care ar fi încercat să întreprindă ceva în această direcție, se lovea de această normă constituțională.

Dacă luni, Curtea Constituțională va răspunde în modul în care au solicitat deputații liberali, Republica Moldova va deschide „cutia Pandorei”, care poate avea consecințe foarte neplăcute: începând cu oferirea unor premize de instalarea unei baze militare rusești, staționarea trupelor NATO, până la provocarea unor conflicte regionale majore.

De facto și de jure, țara noastră va îmbrățișa statutul pe care l-a avut Ucraina până în anul 2014.

Autor: Octavian Racu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке