Selectați pagina

De la începutul anului peste 38 de mii de hectare de suprafețe agricole au fost afectate de calamitățile naturale

De la începutul anului peste 38 de mii de hectare de suprafețe agricole au fost afectate de calamitățile naturale

Cele mai mari pagube au fost înregistrate în raionul Ungheni, unde au fost raportate pierderi de aproape 182 de milioane de lei. Datele au fost prezentate de către Iurie Ușurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale, în Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, scrie radiochisinau.md.

 

Ghenadie Onceanu, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, a remarcat că anual, în perioada aprilie-septembrie, se înregistrează 30-33 de zile cu influențe active ale proceselor meteorologice. În medie, se lansează cinci mii de rachete antigrindină. Însă în acest an, în luna mai și iunie sunt deja 40 de zile cu influențe active și au fost, deja lansate peste șapte mii de rachete antigrindină.

Răspunzând la întrebările membrilor comisiei, Ghenadie Onceanu a mai comunicat că fiecare lansare de rachetă antigrindină este coordonată cu Aviația Civilă și că sunt frecvente cazurile când lansarea rachetelor este interzisă ca să nu prejudicieze zborurile avioanelor.

Membrii comisiei au cerut un raport detaliat despre rachetele antigrindină lansate pe 2 iulie, când grindina a provocat daune enorme în nordul țării. Deputatul Alexandru Slusari a comunicat că, au parvenit informații de la agenți economici din zonă care au spus că, nu au fost lansate rachete antigrindină la acea dată.

Teritorial, aproape 60% din suprafața Republicii Moldova poate fi protejată de grindină. Bugetul serviciului antigrindină pentru 2019 este de 102 milioane de lei. 40 de milioane au fost direcționate la procurarea rachetelor antigrindină.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке