De la 1 ianuarie 2021, modul de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de către persoanele angajate va fi modificat. Prima va fi plătită integral de angajat. În schimb, angajatorul îşi va asuma responsabilitatea pentru achitarea integrală a contribuţiei la fondul de pensii, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, dacă până acum angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce constituia în total 10,5%, din 1 ianuarie 2021 salariatul va achita asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

„Modificările efectuate în legislaţia privind sistemul de asigurări medicale şi sociale au drept scop comasarea contribuţiilor de asigurări sociale la nivel de angajator, ceea ce va permite repartizarea poverii fiscale între angajator şi angajat”, precizează CNAM.

În comunicat se mai spune că modificările vor contribui la simplificarea procedurii de calcul şi achitare a contribuţiilor respective pentru angajator şi la optimizarea procesului de administrare a plăţilor. Cât priveşte impactul modificărilor asupra persoanelor asigurate angajate, suma plăţilor suportate se va diminua cu 1,5 puncte procentuale.