Rada de Stat a Ucrainei pe 20 noiembrie anul curent a adoptat legea despre registrul unic al populației și emiterea paşapoartelor biometrice. Cipurile din noile paşapoarte vor conţine ampentele celor zece degete de la mâini.

Deputatul Vasilii Griţac, autorul acestui proiect de lege spune că degetele oamenilor se vor prelucra cu o soluţie specială şi li se vor lua amprentele , după care se vor introduce aceste date în cipul electronic.

Treptat se va face şi înlocuirea paşapoartelor obişnuite (din hârtie) cu cele policarbonate ID-cartelele. Persoanelor până la 45 de ani li se vor elibera documentele dacă va fi necesară schimbarea fotografiei (care acum se face la 25 şi la 45 de ani) sau la dorinţă. Minorilor care vor împlini 16 ani li se vor elibera automat paşapoarte biometrice. Persoanelor care vor avea în acte fotografia de la 45 de ani nu li se vor schimba

paşapoartele.

Celor care din convingeri religioase nu doresc  să pună amprentele digitale în paşaport, li se va elibera o cartelă plastifiată fără cip sau cu cip gol. Schimbarea paşapoartelor obişnuite pe cele biometrice se va face la cerere sau la expirarea termenului valabilităţii vechiului paşaport.  Dar de la 1 ianuarie 2015 Ucraina e obligată să treacă la paşapoartele biometrice pentru a avea trecere liberă peste hotare, aceasta este condiţia Uniunii Europene, a declarat deputatul Vasilii Griţac.