Timp de aproape două luni de când a fost lansat oficial Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, au fost depuse două cereri, scrie realitatea.md

Dosarele sunt examinate în prezent de Agenția de Servicii Publice. Totodată, a fost acreditat 1 agent – Henley & Partners SRL, 1 agent potențial în procesul final de due diligence (Republica Moldova), 2 agenți potențiali în procesul de depunere a dosarului (Emiratele Arabe Unite, Malta), 5 agenți potențiali în faza primară de verificare (Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Republica Moldova). Totodată, alte cinci companii sunt în procesul de examinare a mecanismului  de acreditare a agenților (Grecia, China, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite).

Investitorii străini și-ar putea dori cetățenia Republicii Moldova din cauza posibilității de a călători liber, a declarat, pentru Newsmaker, președintele Henley & Partners, Christian Kälin, companie a câștigat licitația publică pentru a asista Guvernul Republicii Moldova la inițierea, implementarea și promovarea la nivel internațional a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.

Moldova este atractivă pentru investitorii străini datorită poziționării sale geografice. ”Moldova este o țară destul de mare în comparație cu țările din Caraibe sau chiar Muntenegru. Pentru investitorii străini care doresc să devină cetățeni moldoveni, există multe oportunități aici. Iar acest lucru, în opinia mea, reprezintă un mare avantaj, fără a ține cont de regimul fără vize cu UE”, a afirmat Christian Kälin.

”Trebuie să ținem cont de particularitățile unice ale țării și locul ei pe scena internațională. Moldova poate fi comparată cu Muntenegru. Aceasta este, de asemenea, o țară europeană, dar care nu este membru al Uniunii Europene. În schimb, nu putem compara Moldova cu Malta și Cipru. Totul depinde de ceea ce caută investitorii. Dacă au nevoie de un pașaport al unui stat membru UE, atunci trebuie să meargă în Austria, Cipru sau Malta”, a afirmat președintele H&P.

”Potențialii investitori care vor apela la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție nu sunt oligarhii cu relații în mediul politic. Ba, sunt persoane înstărite, care, din motive personale, doresc să-și îmbunătățească posibilitatea de a se deplasa liber în lume”.

Potrivit lui, solicitanții vor fi supuși unor verificări riguroase. ”Admit că unii străini pot abuza de program și încerca să găsească lacune. Dar ar putea fi vorba de 5,7, 10 dintr-o mie, de exemplu. Provocarea nostră este să ne asigurăm că-i putem identifica. Totodată, Guvernul le poate retrage cetățenia. Am avut astfel de exemple”, a adăugat Christian Kälin.

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție a fost lansat la cea de-a 12-a Conferință Globală privind Rezidența și Cetățenia din Dubai, în 5 noiembrie 2018. La începutul acestui an, Henley & Partners, împreună cu partenerul său de consorțiu, Moldovan Investment Company, a câștigat licitația publică pentru a asista Guvernul Republicii Moldova la inițierea, implementarea și promovarea la nivel internațional a programului. Compania are peste 20 de ani de experiență în acest domeniu, colaborând cu guvernele din America de Nord, Caraibe, Europa și Asia.