Selectați pagina

De ce sunt îngrijoraţi moldovenii: viitorul copiilor, preţuri, sărăcie

De ce sunt îngrijoraţi moldovenii: viitorul copiilor, preţuri, sărăcie

Datele Barometrului de Opinie Publică, ediţia noiembrie, arată că pentru 31% din respondenţi veniturile familiei nu sunt de ajuns nici pentru strictul necesar.

Totodată, 44,2% dintre intervievaţi au declarat că veniturile le ajung doar pentru strictul necesar, iar 17,8% – pentru un trai decent, dar nu îşi permit cumpărarea unor bunuri mai scumpe.

4,6% din respondenţi spun că reuşesc să cumpere şi unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii. Aproape 1% din populaţie reuşeşte să aibă tot de ce au nevoie, fără să se limiteze. 1,5% fie nu ştiu, fie nu au răspuns, transmite IPN.

Întrebaţi care sunt lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult, 21,4% din respondenţi au spus că în primul – viitorul copiilor, 15,8% – preţurile, 15,7% – sărăcia. De asemenea, pe oamenii îi îngrijorează şomajul, corupţia boala, dar şi criza financiară.

La întrebarea „Cât de mulţumit sunteţi, în general, de felul în care trăiţi, cei mai mulţi, 32,9%, au răspuns: „nici mulţumit, nici nemulţumit”. 29,3% au răspuns: „nu prea mulţumit”, 20,3% – „destul de mulţumit”, 15,2% – „deloc mulţumit”. Doar 1,2% dintre respondenţi au spus: „foarte mulţumit”, iar 1% din respondenţi nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi cum ar proceda dacă ar avea ocazia să plece din Republica Moldova, 17,5% răspuns că ar pleca pentru totdeauna, iar 31,4% – ar pleca pentru o perioadă. 48,5% din respondenţi au spus că nu ar pleca. 2,6 fie nu au răspuns, fie nu ştiu.

Intervievaţii consideră că pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică din ţară trebuie întreprinse măsuri în primul rând cu privire la combaterea corupţiei. De asemenea, a fost menţionată schimbarea conducerii ţării, dar şi combaterea criminalităţii.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5decembrie, pe eşantion de 1113 persoane din 82 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке