
De ce sunt bune măceșele pentru organism. Cum le poți prepara

Măceșele sunt o sursă imensă de vitamina C (au un conținut mai mare decât o portocală sau o lămâie), fiind un protector major împotriva atacurilor virale ale iernii: gripă, răceală, oboseală. Află de ce sunt bune măceșele și cum se folosesc.
Pe lângă vitamina C măceșele mai conțin vitamina B, PP, provitamina A și săruri minerale. Au proprietăți astringente, ceaiul de măceșe fiind utilizat împotriva diareei. Au și efect diuretic, stimulând aparatul urinar. De fapt măceșele sunt fructe false. Adevăratele fructe sunt semințele păroase din interior. De la măceș se folosesc: rădăcina, florile, fructele.
Utilizări
Fructele de măceșe sunt bune sub formă de piure proaspăt, dulceață, ceaiuri. Se pot păstra uscate sau congelate fără a-și pierde calitățile. Înainte de a începe sezonul rece se pot culege. Apoi se spală cu grijă în multe ape și se usucă bine. Cu ajutorul unui cuțit cu vârful ascuțit se deschid cu grijă fructele din care se scot semințele păroase. Le poți tăia în bucăți mai mici pe care le poți utiliza proaspete, sau le poți pune în săculeți la congelator. După ce le-ai decongelat le vei folosi imediat, pentru că altfel se vor degrada foarte repede. De aceea este bine să le congelezi în porții mici pe care le vei utiliza o dată.
Rețetă de la bunica
O poți folosi preventiv sau curativ. Iată cum procedezi:
Pentru o persoană: seara pune într-un pahar cu apă plată echivalentul a 2-3 fructe de măceșe tăiate în bucățele mici și lasă-le la infuzat peste noapte. Dimineața bea infuzia pe stomacul gol. E bine să mai aștepti cel puțin 15 minute până la micul dejun, pentru a beneficia din plin de virtuțiile sale. Vitamina C se resoarbe mai bine dimineața. Este bine să folosești fructele de măceșe proaspete sau congelate și mai puțin sub formă de ceai, fiindcă apa caldă degradează o parte din vitamina C. Dacă ești răcit, obosit sau gripat vei trece mai repede peste probleme cu acest remediu.