Selectați pagina

De ce Sf. Ioan Botezătorul este reprezentat, în unele icoane, cu aripi?

De ce Sf. Ioan Botezătorul este reprezentat, în unele icoane, cu aripi?

PSfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului este reprezentat în unele icoane având două aripi mari la spate, ce amintesc de cuvintele profetului Maleahi (3, 1): „Iată, Eu îl trimit pe îngerul Meu, şi el va pregăti calea înaintea feţei Mele”.

Acest tip iconografic a apărut în secolul al XIII-lea în Serbia, într-o frescă din Arljie și în miniaturi, urmând ca în secolul al XVI-lea icoanele Sfântului Ioan Botezătorul cu aripi să fie mai frecvente. Pictat în acest fel, Înaintemergătorul Domnului nu este doar un simbol al mesagerului, ci și al vieții ascetice a unui „înger pământesc și om ceresc”.

În această icoană, Sfântul Ioan este zugrăvit cu aripi, îmbrăcat în păr de cămilă, cu un veșmânt care îi acoperă trupul, lăsându-i numai brațele descoperite. El propovăduiește pocăința „în pustia Iudeii” (Matei 3, 1), reprezentată de stâncile conice din planul depărtat. Înaintemergătorul privește spre Hristos, Cel pentru Care trebuie să pregătească calea. Hristos apare în colțul din partea dreaptă sus, în sfera cerească. Hristos coboara din cer si il binecuvinteaza, in timp ce Sfantul Ioan tinde spre Acesta mainile in rugaciune.

Pe fondul auriu al cerului, Sfântul Ioan Înaintemergătorul își întinde mâna dreaptă în rugăciune și ține o cruce, iar în mâna stângă ține un pergament. În icoanele vechi, pe acest pergament sta scris: “Iata, Fiule al lui Dumnezeu, ce patimesc cei ce vadesc oamenilor pacatele lor, celor ce nu-si recunosc greseala. Iata capul meu: Irod l-a taiat.”

În registrul de jos al icoanei sunt zugrăvite câteva tufișuri și un topor, care trimite la cuvintele cu care Sfantul Ioan si-a inceput predica: “Faceti roada vrednica de pocainta. (…) Iata securea sta la radacina pomilor si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc” (Matei 3, 8-10).

În colțul din dreapta jos, iconarul a reprezentat simbolul sfârșitului mucenicesc al Sfântului Ioan, adică tipsia cu capul său tăiat la cererea Irodiadei.

Surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *