Selectați pagina

De ce MOR oamenii în R. Moldova

De ce MOR oamenii în R. Moldova

Deși în anul trecut în R. Moldova s-au născut 37 394 de copii, numărul persoanelor care au decedat a fost mai mare cu peste o mie – 38 490.

Datele Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii arată că mai mult de jumătate din oameni au decedat din cauza bolilor aparatului circulator – 57%.

Printre cauzele de deces se mai numără tumorile – 16,2%, bolile aparatului digestiv – 9,6%, accidentele, intoxicaţiile şi traumele – 7%, bolile aparatului respirator – 4,4% etc.

Numărul bărbaților care au murit din cauza bolilor infecţioase şi parazitare a fost de 2,4 ori mai mare decât al femeilor; de 3,6 ori – în cazul accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor, de 2,3 ori – bolilor aparatului respirator şi de 1,4 ori – al tumorilor. Numărul femeilor care au decedat de boli ale inimii a fost mai mare decât al bărbaților de 1,2 ori.

Cele mai scăzute rate ale mortalităţii generale sau fost înregistrate în Chişinău (7,7%), mun. Bălţi (8,5%), în raioanele Ialoveni, Cahul şi UTA Găgăuzia (câte 9,9%), Dubasari (10,3%), Anenii Noi şi Străşeni (10,7%), Sângerei şi Cantemir (10,8%).

Cei mai mulți oameni au decedat în raioanele: Donduşeni (16,4%), Şoldăneşti (14,8%), Râşcani ( 14,5%), Briceni (14,3%), Floreşti şi Ocniţa (14,1%), Drochia (13,9%), Edineţ (13,7%).

Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord a Republicii Moldova, în raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Ocniţa şi Râşcani.

În partea de centru, cel mai mare număr de decese cauzate de aparatul circulator a fost depistat în raionul Şoldăneşti; de tumori – în Ocniţa, Basarabeasca, Drochia, Donduşeni, Briceni, Şoldăneşti, Râşcani, Anenii Noi, Cimişlia, Taraclia, Cantemir şi Mun. Bălţi; de boli ale aparatului digestiv cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona centrală a ţării – raioanele Orhei, Hânceşti, Criuleni, Şoldăneşti şi Călăraşi.

Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe s-a înregistrat în raioanele Cimişlia, Leova, Ungheni, Teleneşti, Hânceşti, Cantemir, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Rezina şi Briceni. Cele mai multe decese cauzate de aparatului respirator au fost înregistrate în raioanele Donduşeni, Briceni, Drochia şi Rezina.

Sursa: ZIarul National

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке