Selectați pagina

De ce au ajuns legumele românești o raritate, iar agricultorii sunt obligați să cumpere semințe de import

De ce au ajuns legumele românești o raritate, iar agricultorii sunt obligați să cumpere semințe de import

cartofi-romanestiSemințele de soiuri tradiționale au ajuns la mare preț astăzi, deși până odininoară, ele se găsesau cu ușurință în comerț. Motivul principal pentru care soiurile românești de legume au ajuns o raritate, iar România importă masiv semințe din afară este reducerea drastică a suprafețelor centrelor de cercetare din România.

”În 1990, noi am avut 160.000 de ha şi acum avem sub 30.000 ha. Consecinţa este că nu mai putem produce seminţe româneşti şi atunci se aduc din import. Pe de o parte, este pericolul introducerii unor boli care nu au fost la noi sau combaterea lor necesită tratamente mai scumpe, iar pe de altă parte, soiurile care se introduc în ţară nu întotdeauna sunt potrivite pentru condiţiile noastre”,   a declarat pentru ziarulring.ro prof. dr. Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gh. Ionescu-Siseşti”.

Cercetătorii agricoli sunt de părere că legumele din soiuri românești au ajuns o raritate mai ales pentru că majoritatea legumicultorilor sunt obligați să cumpere semințe de import, odată ce cele autohtone sunt aproape imposibil de găsit, mai ales în cantități semnificative.

”Restrângerea suprafeţelor institutelor de cercetare agricolă a limitat producerea seminţelor din soiurile şi hibrizii româneşti. În ultimii ani, cultivatorii cer soiuri autohtone, dar nu le mai putem satisface cererile. La piaţă, foarte mulţi spun că vând roşii româneşti, dar nu sunt. Sunt aduse din alte ţări şi când le tai parcă sunt umplute cu apă şi nu au niciun gust. Şi chiar dacă sunt cultivate aici, nu provin din răsaduri româneşti”, a mai afirmat prof. dr. Gheorghe Sin.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.