Selectați pagina

De ce a dispărut Crucea Roșie de pe ambulanţe și ce simbolizeză noua emblemă?

De ce a dispărut Crucea Roșie de pe ambulanţe și ce simbolizeză noua emblemă?

„Motto: „Semnele si simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele si legile” (Confucius)

Putem spune de fapt că crucea roșie a fost unul dintre cele mai cunoscute elemente de branding vizual, mai puternic decât orice, decât Coca-Cola, Pepsi, Apple chiar și decât Miliția sau Poliția, care cel puțin la nivel de logo nu au reușit să inventeze ceva semnificativ, scrie justitiarul.ro

Ce s-a întâmplat însă? Salvările copilăriei mele, cele cu crucea roșie au dispărut treptat din peisaj, ele fiind înlocuite cu mașini noi, mult mai performante pe care a apărut un simbol nou, ciudat, o stea albastră cu un toiag și un șarpe. Lucru interesant, trecerea s-a făcut pe nesimțite, astfel încât chiar medici cu care am stat de vorbă au rămas mască la întrebarea mea: „Ați observat că pe salvări nu mai apare crucea roșie?

Ce s-a întâmplat? Se pare că simbolul crucii roșii a deranjat pe cineva, care s-a pus să deseneze noul simbol, căruia i-a spus „star of life” – „steaua vieții”. Pe cine a deranjat crucea roșie? Povestea oficială spune că… vă rog să nu râdeți… cei deranjați au fost chiar cei de la „Organizația Crucii Roșii Internaționale” care au făcut o adresă către Serviciul Național de Ambulanță American, solicitând schimbarea logo-ului de pe ambulanță întrucât acesta putea genera confuzie în zonele de conflict încălcând astfel Convenția de la Geneva. Adică în zonele de război, ambulanțele ar fi putut fi luate drept… ambulanțe?

În fine, povestea merge mai departe, un șef de birou de la Administrația Americană a Drumurilor, pus în fața acestei dileme a venit cu ideea „stelei vieții” o stea albastră în șase colțuri, un par și un șarpe. Acum toată lumea e mulțumită nu mai există confuzii.

Să citim și mai departe. Ce reprezintă steaua albastră în șase colțuri? Poate credeați că știți. Vă spun eu, nu știți! Steaua albastră în șase colțuri reprezintă cele 6 atribute ale serviciului de ambulanță: „early detection, early reporting, early response, on scene care, care in transit, transfer to definitive care”.

Dar ce reprezintă șarpele și toiagul? Tot povestea oficială ne spune că îl reprezintă pe Asclepios zeul medicinei în mitologia greacă. OK. Acum suntem lămuriți.

O secundă. Ar mai exista o interpretare, care ține de Vechiul Testament. Numeri 21.5-9

„5. Şi grăia poporul împotriva lui Dumnezeu şi împotriva lui Moise, zicând: „La ce ne-ai scos din pământul Egiptului, ca să ne omori în pustiu, că aici nu este nici pâine, nici apă şi sufletul nostru s-a scârbit de această hrană sărăcăcioasă”.

 1. Atunci a trimis Domnul asupra poporului şerpi veninoşi, care muşcau poporul, şi a murit mulţime de popor din fiii lui Israel.
 2. A venit deci poporul la Moise şi a zis: „Am greşit, grăind împotriva Domnului şi împotriva ta; roagă-te Domnului, ca să depărteze şerpii de la noi”. Şi s-a rugat Moise Domnului pentru popor

8. Iar Domnul a zis către Moise: „Fă-ţi un şarpe de aramă şi-l pune pe un stâlp; şi de va muşca şarpele pe vreun om, tot cel muşcat care se va uita la el va trăi.

9. Şi a făcut Moise un şarpe de aramă şi l-a pus pe un stâlp; şi când un şarpe muşca vreun om, acesta privea la şarpele cel de aramă şi trăia.”

Deci ce reprezină totuși „steaua vieții” de pe salvare? Are vreo importanță?

Pentru cineva se pare că are, din moment ce o decizie luată de Administrația Americană a Drumurilor a ajuns în câțiva ani să fie implementă în aproape toată lumea inclusiv in România. Excepție parțială: Rusia care încă afișează crucea roșie și țările islamice, cu semiluna roșie. Cum rămâne cu povestea cu Convenția de la Geneva?

Consider foarte semnificativ faptul că dispariția simbolului cristic , cel puțin la noi, s-a făcut tacit, pe neobservate, fără campanii de rebranding și awareness.

Era important ca oamenii să aștepte salvarea, tămaduirea, nu de la cruce, ci de la stea și șarpe? Ce mesaj să înțelegem? Cine ne aduce salvarea? Nu mă pot abține: Salvarea cu reptila? – Dumnezeu cu mila!

Autor: Bogdan HERZOG

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

8 Comentarii

 1. Vlad

  cu voi ne intoarcem cu pasi grabiti in evul mediu timpuriu

  Răspuns
  • Georgian

   ” The star of life is a red, six-pointed star” 😅😅😅 și ea e albastră!

 2. Tatiana

  Am citit undeva caci atunci cind vom vedea semnul sarpelui incolacit in jurul unui toag afisat in mod public, sa stim ca evreii stapinesc lumea, un fel de mesaj pentru popoare. Iar steaua cu sase colturi este steaua antihristului, caci cea ebraica zisa ” a lui David” are cinci colturi, deci ne apropiem de imparatia intunericului. Domnul sa ne ajute caci cu adevarat suntem nepregatiti.

  Răspuns
 3. Crispo

  Vezi și Labarumul Sfântului Constantin cel Mare, care conține inițialele lui Iisus Hristos.

  Răspuns
 4. Mircea

  Numa pentru prosti e semn negativ. Ăia mai citiți știu că poate fi și monograma IX , unul din cele mai timpurii semne creștine. E litera I grecească ”Iota” de la Iesous și litera X – Chi de la Christos. Monograma e străveche si pusa in cerc si fara cerc. Ortodocsii de acum 1000 de ani erau mai inteligenti decât ortodocșii de acum. Binenteles după asta vor schimba placa si vor zice că ceva sataniști au pus sarpele pe cruce ca spurce crucea lui Hristos. De fapt e un simbol generos: e crucea, simbolul carității Pentru teologia occidentală toiagul-șarpe e simbolul .întrupării și al învierii (a se vedea scrierile despre toiagul lui Moise ale Sf.Ambrozie al Milanului, Sf Augustin, Sf. Ierarh Grigorie de Elvira)

  Răspuns
 5. domn adevarat

  aia nu era cruce crestina avea bratele egale ca si comunismul egalitar mincinos crucea adevarata e mai inalta pe verticala si era o scuza ca in fata mortii toti suntem egali ori salvarea trebuie sa salveze nu sa inmorminteze

  Răspuns
 6. Cazare craiova

  Ne dezbracă ăștia ca nație de tot ce e românesc, ne iau toate simbolurile, tot ce are radacini de zeci de ani.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *