Selectați pagina

De câți bani are nevoie un cetățean al R. Moldova pentru a supraviețui

De câți bani are nevoie un cetățean al R. Moldova pentru a supraviețui

O familie din R. Moldova cu doi copii ar avea nevoie, pentru a supraviețui, de aproape 7.300 de lei pe lună, în timp ce un pensionar – de 1.566 de lei.

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că valoarea minimumului de existență în primul semestru al anului curent a fost de 1.866 de lei în medie pentru o persoană, cu 2,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, scrie ziarulnational.md.

BNS a calculat că o persoană din Chișținău sau Bălți cheltuiește cu 11,4% mai mult pentru a supraviețui decât persoanele din satele R. Moldova sau 2.015 de lei.

Minimumul de existenţă pentru copii constituie în medie 1 782,1 de lei lunar, cu o diferenţiere a acestui indicator în funcție de vârsta copilului – de la 684,4 lei pentru un copil în vârstă de până la un an și până la 2 015,5 de lei pentru un copil în vârstă de 7-17 ani.

Totuși, susține BNS, angajații din R. Moldova câștigă mai mult decât valoarea minimumului de existență. Veniturile lunare ale populaţiei au constituit, în medie pe o persoană, 2 181,1 de lei în primul semestru al anului 2017 şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 16,9%.

Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a fost de 5 429,9 de lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimumului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,7 ori.

Cel mai bine trăiesc, potrivit datelor BNS, salariaţii din sectorul informații si comunicații care au câștigat de 6,1 ori mai mult decât valoarea minimumului de existență. Și angajații cel mai prost plătiți, adică cei din agricultură, silvicultură și pescuit și din artă, activităţi de recreere şi de agrement, au câștigat de 1,7 ori mai mult decât minimumul de existenţă.

Pensionarii din R. Moldova, însă, nu-și pot asigura lucrurile strict necesare din pensie. Pentru pensionari, minimumul de existenţă a constituit 1 566,6 lei, dar valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2017, a constituit 1 484,7 de lei, ceea ce înseamnă că aceasta acoperă minimumul de existenţă la nivel de 94,8%, iar pensia medie pentru limită de vârstă – doar 91%.

Mai gravă este situația mamelor cu copii mici. Indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie în medie 1 274,9 lei pentru persoanele asigurate, adică 83% din minimumul de existență, iar pentru persoanele neasigurate care primesc câte 540 de lei pe lună – doar 35,1% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *