traficAtenţie şoferi! De astăzi, vitezomanii sau cei obişnuiţi să treacă la culoarea roşie a semaforului vor plăti amenzi usturătoare. Perioada de testare a sistemului de supraveghere video a traficului a expirat. Iar, şoferii nu vor mai primi averizări, ci amenzi.

Sistemul video de supraveghere a traficului este funcţional de pe 15 ianuarie. Însă, până acum, şoferii care încălcau regulile de circulaţie primeau acasă scrisori de avertizare. Doar în două săptămâni de monitorizare a traficului rutier în Capitală au fost înregistrate aproape 100 de mii de încălcări. Iar cea mai frecventă abatere este trecerea la culoarea roşie a semaforului.

În Chişinău au fost instalate aproximativ 500 de camere de supraveghere în 40 de intersecţii. Imaginile în care sunt surprinse încălcări ale regulilor circulaţiei rutiere sunt transmise online la Centrul de Monitorizare şi control al traficului. Dispozitivele pot depista concomitent până la şapte automobile care se deplasează cu exces de viteză. Autorităţile promit că, până la sfârşitul anului 2015 vor fi instalate sisteme de supraveghere şi pe traseele naţionale.

Proiectul este susţinut financiar de Republica Populară Chinezăcare a oferit 4 milioane şi jumătate de dolari. Iar Guvernul Moldovei a alocat încă 6,5 milioane de lei pentru lucrări de montare, construcţie şi telecomunicaţii.