Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a dat peste cap mai multe sectoare economice. Din cauza dificultăților cu care se confruntă, numeroase firme sunt nevoite să-și reducă drastic activitatea. Altele ajung chiar să tragă definitiv obloanele!

Un studiu realizat de McKinsey&Company arată că aproximativ 59 de milioane de angajați din Europa vor fi în pericol de a-și pierde locurile de muncă sau să fie disponibilizați pe termen scurt. Analiștii economici spun că aceasta este Apocalipsa care va lovi UE începând chiar din această toamnă!

Potrivit studiului amintit, deocamdată nu se mai pun în discuție programele guvernamentale de menținerea forța de muncă din Europa, deoarece, acestea vor intra într-o perioadă de relaxare.

Comparativ cu Statele Unite, care au pierdut 20 de milioane de locuri de muncă doar în luna aprilie, programele guvernamentale din Uniunea Europeană au împiedicat o rată a șomajului uriașă.

Daunele economice ale pandemiei sunt în creștere

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul WH Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, împreună cu nenumărate companii mai mici, se numără printre cei care vor reduce schemele de angajați.

„Directorii companiilor își dau seama că pierderile vor dura mult mai mult decât pot supraviețui în baza programelor de sprijin guvernamental, așa că vor începe restructurări”, a declarat Sebastian Stern, co-autor al raportului McKinsey privind impactul pandemiei asupra ocupării forței de muncă.

„Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS și că va trece repede. Supraviețuim acum și revenim la afaceri. Astăzi, estimările lor arată că ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice abia din 2025”, a mai declarat Stern.

Manifestații de stradă în toată Europa

Din cauza concedierilor masive din luna mai,  mii de muncitori de la o fabrică Nissan din Barcelona, Spania au ieșit în stradă.

Aceștia au fost nemulțumiți, deoarece, producătorul auto japonez, principalul partener al Renault, a anunțat că intenționează să închidă fabrica pe fondul unei prăbușiri a cererii globale de mașini. Compania intenționează să taie 22.000 de locuri de muncă, majoritatea în Europa.

„Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite”, a declarat Christophe Catoir, președintele celei mai mari agenții de angajare temporară din Europa.

De asemenea, un alt mare val de concedieri se vor produce la compania British Airways , easyJet și Virgin Atlantic care vor renunța la un total de 20.000 de angajați.

Comercianții de retail și magazinele alimentare vor disponibiliza cel puțin 15.000 de angajați în următoarele săptămâni și luni. La BP, 10.000 de posturi de birou vor fi tăiate, cele mai multe până la sfârșitul anului.