Selectați pagina

Datorită mucenicilor noi trăim, avem libertate, avem Biserica

Datorită mucenicilor noi trăim, avem libertate, avem Biserica

Datorită mucenicilor noi trăim, avem libertate, avem Biserica

Nu cu răzvrătire, nu cu nemulţumire, nu revoltaţi mergeau martirii în faţa prigonitorilor, ci ca nişte miei spre junghiere…’’ (Arhimandritul Iustin Pârvu)

mucenici“De ce a îngăduit Domnul nostru, Iubitorul de oameni, asemenea dezlănţuiri ale diavolului şi slugilor sale împotriva făpturii sale? Deoarece aceşti fraţi ai lui Hristos au devenit, prin mucenicia lor, jertfa cea sângeroasă adusă pe altar pentru păcatele noastre ale tuturor. Ei sunt mieii jertfiţi de preoţii Vechiului Legământ pentru iertarea păcatelor poporului. Ei sunt răscumpărarea noastră. Datorită lor noi trăim, avem (încă) libertate, avem Biserica, datorită lor, prin Hristos, porţile Iadului nu au biruit-o şi nici nu o vor birui. Ei sunt cei ce stau cel mai aproape de Hristos, deoarece aufăcut, până la capăt, ceea ce a făcut şi Hristos pentru noi: şi-au pus trupul şi sufletul şi-au jertfit întreaga viaţă, pentru noi. Şi „mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca viaţa lui să şi-o pună pentru prietenii săi” (Ioan 15:13).

Dragostea, aşadar, este fermentul muceniciei. Dragostea pentru Hristos şi pentru aproapele, o dragoste care nu este omenească, nu cunoaşte exaltarea, nu este nici măcar eroism sau onoare. Este dragoste dumnezeiască, de la Duhul Sfânt, ce provine din cunoaşterea lui Dumnezeu prin împlinirea poruncilor Sale. Sfântul Ioan Gură de Aur, tâlcuind fericirile din predica de pe munte a Mântuitorului, arată că suferirea prigoanelor, a ocărilor şi a necazurilor urmează împlinirii primelor porunci: ale smereniei, pocăinţei, milostivirii şi căutării păcii cu Dumnezeu. De aceea, mucenicul nu este un fanatic, nici un simplu erou cum se găsesc, destui, în istoria lumii. Însuşi Apostolul Pavel, martirizat şi el de împăratul Nero, a scris: „De aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte” (1 Cor. 13:3).

Prin urmare, nu oricare dintre noi va putea merge până la mărturisirea lui Hristos, dacă în mărturisire se va amesteca ceva omenesc, meschin, pătimaş, un rest de necredinţă şi de interes. Jertfa nu poate fi decât rodul lepădării totale de sine sau cel puţin al unei dispoziţii sincere a sufletului de a-L urma cu toată fiinţa pe Hristos”.

Din revista ’’Presa Ortodoxă’’ nr. 2 2009, autor Ioan Bucur

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Talita

    ”Prin urmare, nu oricare dintre noi va putea merge până la mărturisirea lui Hristos, dacă în mărturisire se va amesteca ceva omenesc, meschin, pătimaş, un rest de necredinţă şi de interes.” – Care dintre cei ce vor sa-L marturisesca pe Hristos are dragoste deplina?
    Mi se pare practic imposibil sa poti deveni mucenic in zilele noastre de racire a credintei.
    Dar cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu.

    Răspuns

Urmăritori / Pingbacks

  1. DATORITĂ MUCENICILOR NOI TRĂIM, AVEM LIBERTATE, AVEM BISERICĂ – Sabia Adevărului - […] Sursa: Citeşte mai mult pe aparatorul.md: Datorită mucenicilor noi trăim, avem libertate, avem Biserica https://www.aparatorul.md/datorita-mucenicilor-noi-traim-avem-libertate-avem-biserica/ […]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.