Selectați pagina

Datoria internă a statului depășește de patru ori pe cea externă

Datoria internă a statului depășește de patru ori pe cea externă

baniLa finele lunii ianuarie 2016 datoria externă a Republicii Moldova a constituit 1 332,7 milioane de dolari, cu 4,3 milioane de dolari mai puțin decât pe 31 decembrie 2015, arată un raport al Ministerului Finanțelor, noteaza mold-street.com.

În schimb în luna ianuarie a crescut brusc, cu peste 214 milioane de lei datoria de stat internă, care a auns la 7,44 miliarde de lei.

Raportul Ministerului Finanțelor nu include datoria de circa 13,69 de miliarde de lei, formate în prezent ca urmare a garanției de stat acordate de către Guvernul Leancă Băncii Naționale pentru acoperirea găurii din cele trei bănci lichidate.

În luna ianuarie, Guvernul a alocat 106 milioane de lei pentru a achita rata dobânzii la datoria internă a statului. Această sumă este de trei ori mai mare decât în aceeași lună a anului 2015 și de patru ori mai mare decât rata dobânzii la datoria externă.

În 2015 rata dobânzii pentru datoria internă a fost de 794 de milioane de lei, ceea ce constituie de trei ori mai mult decât pentru angajamentele externe.

În ultimii trei ani serviciul datoriei de stat internă s-a majorat de 2,6 ori, iar datoria externă cu 1/3.

1 Comentariu

  1. ic

    cui suntem datori? nu cumva fondului monetar international?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *