Selectați pagina

Datoria externă a Moldovei se apropie în pas alergător de 100 de miliarde de lei

Datoria externă a Moldovei se apropie în pas alergător de 100 de miliarde de lei

datoria RMPotrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), datoria externă totală a ţării noastre a ajuns la 6,61 miliarde de dolari (circa 89 de miliarde de lei)şi la un nivel-record de peste 83% din PIB. În ultimul an, valoarea angajamentelor externe a urcat cu 11% în dolari, iar dacă calculăm în lei creşterea este de 20%.

 

Datele BNM denotă că la finele anului 2013 datoria externă publică şi public garantată, era în creştere cu 0,7% comparativ cu finele anului 2012 şi a ajuns la 1.775 milioane de dolari.

Potrivit BNM cota acesteia în raport cu veniturile bugetului public naţional, a scăzut de la 63,7% în anul 2012 până la 60,5% în anul 2013.

Mult mai semnificativ a crescut datoria sectorului privat, care a urcat cu circa 15% până la 4,84 miliarde de dolari.

Potrivit raportului, cel mai mult a crescut datoria sectorului bancar – cu circa 48% până la 846 de milioane de dolari. Majoritatea acestor datorii sunt împrumuturi de scurtă durată contractate de Unibank.

S-a majorat cu 32 de milioane de dolari şi datoria pentru resurse energetice care a urcat la 538 de milioane de dolari. Datele BNM arată că peste 73% din obligaţiile externe ale Republicii Moldova sunt datorii private.

Datoria externă publică şi garantată public constituie 26,8% din total şi nu depăşeşte plafonul de 40% din Produsul Intern Brut  (PIB), stabilit de Banca Mondială în baza scorului CPIA (Country Policy and Institutional Assessment).

Sursa: Adevarul/ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке