Selectați pagina

Datele cu caracter personal ale elevilor vor fi stocate într-un Sistem Informațional Educațional

viceministrul-educatiei--despre-menirea-sistemul-informational-educational-1386752369Datele cu caracter personal a elevilor vor fi stocate într-un Sistem Informațional Educațional. Până în prezent, datele erau colectate pe suport de hârtie, iar includerea acestora într-un sistem informațional, va asigura o mai bună protecție și o prelucrare rapidă. Ministerul este în proces de finalizare a Sistemului Informațional Educațional. Declarațiile au fost făcute de viceministrul Educației, Igor Grosu, în cadrul unui briefing de presă, informează UNIMEDIA.

„De menționat că, datele stocate în Sistemul Informațional Educațional se conţin deja în documentaţia şcolară a fiecărei instituţii de învăţământ. Datele erau colectate până în prezent pe suport de hârtie, iar includerea acestora într-un sistem informațional, asigură o mai bună protecție și o prelucrare rapidă. Crearea sistemului informațional a fost inițiată încă în 2007, iar prima rundă de colectare a datelor, în regim pilot, a avut loc încă în perioada 2011-2012”, a precizat Igor Grosu.

În cadrul Sistemului Informațional Educațional se colectează doar numărul de identificare (IDNP-ul) al elevilor și nu cel al părinților. IDNP-ul elevilor este necesar pentru eliberarea actelor de studii (diplomelor de bacalaureat, diplomelor de studii secundar profesionale, medii de specialitate și superioare) și se colectează începând cu anul 2007. La fel, datele privind identificarea copiilor ce au abandonat școala sunt colectate din 2010.

„Informația colectată despre părinți include doar numărul de telefon, pentru a alerta părinții în caz de urgențe. Informații referitor la nivelul de studii se colectează în formă statistică, fără a se cere locul de muncă al acestuia și postul ocupat. În consecință, este revoltătoare afirmația falsă că aceste date sunt colectate pentru alte scopuri decât asigurarea unui management eficient şi eficace pentru educația elevilor”, a precizat sursa.

Ministerul Educației a elaborat și este în proces de înregistrare a politicii de protecție a datelor cu caracter personal în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totodată, toate persoanele implicate în digitalizarea datelor au semnat „Declarația – angajament a utilizatorului Sistemului Informațional Educaţional privind confidențialitatea datelor cu caracter personal”. Necesitatea introducerii datelor în Sistemul Informațional Educaţional este prevăzută explicit în proiectul Codului Educației.

Sursa: unimedia.info

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  1. Observator

    Eu mă întreb ce scop au astfel de ştiri – [b]Raport UNICEF: În Moldova practic toţi copiii cu vârsta sub 5 ani sunt înregistraţi[/b] (http://www.ipn.md/ro/societate/58857).
    Sau simte pielea mea că ne mînă ca pe vaci încetişor intr-un staul, la nivel mondial

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке