Selectați pagina

Cyber-moliile ar putea alcătui adevărate rețele de senzori

Cyber-moliile ar putea alcătui adevărate rețele de senzori

Bozkurt-Moth-biobotCercetători de la universitatea North Carolina au dezvoltat o metodă de a manipula electronic musculatura implicată în zborul moliilor și de a monitoriza semnalele electrice pe care le folosesc acestea pentru a controla respectivii mușchi.

Cu alte cuvinte, americanii au creat un biobot telecomandat sau o cyber-molie telecomandată folosind o molie denumită Manduca sexta, care poate ajunge la o lungime de până la 7 cm.
„În linii mari, noi vrem să știm dacă putem controla mișcarea moliilor în aplicații precum operațiunile de căutare și salvare. Ideea ar fi să atașăm niște senzori pe molii pentru a crea o rețea de senzori aerieni cu ajutorul căreia să putem identifica supraviețuitori sau pericole către siguranța publică în mijlocul unui dezastru”, spune Dr. Alper Bozkurt, profesor asistent al catedrei de inginerie electrică și de calculatoare la universitatea North Carolina și coautor al unei lucrări pe această temă.

Tehnica dezvoltată de Bozkurt implică atașarea unor electrozi în trunchiul moliei în stadiul de pupă, atunci când omida se află în cocon și se află în procesul de metamorfoză către stadiul de adult cu aripi. Prin atașarea electrozilor la grupele de mușchi responsabile pentru zborul moliei, echipa lui Bozkurt poate monitoriza semnalele electromiografice pe care molia le folosește în timpul zborului ca să controleze mușchii.
Molia este conectată la o platformă wireless care recepționează datele electromiografice în timp ce molia își mișcă aripile. Pentru a permite moliei să se învârtă spre stânga și dreapta, platforma levitează cu ajutorul unui sistem de electromagneți.
„Observând modul în care molia își folosește aripile pentru a vira în timpul zborului și asociind acele mișcări cu semnalele electromiografice corespondente putem înțelege mult mai bine modul în care zboară moliile. Suntem foarte optimiști că aceste informații ne vor ajuta să dezvoltăm tehnologii pentru telecomandare moliilor în zbor. Acest lucru este esențial pentru a reuși să creăm bioboți care să facă parte dintr-o rețea cyberfizică de senzori”, spune Bozkurt.

Totuși, cercetătorul american recunoaște că mai este mult de muncă pentru a transforma bioboții în unelte viabile.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jR325RHPK8o[/youtube]

Sursa: http://stiintasitehnica.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *