… Omului nu i–au plăcut lucrurile aşa cum le – a făcut înţelepciunea lui Dumnezeu, ci a încercat să le ’’corecteze’’. A vrut ca merele să nu aibă viermi. Dă–i, deci, cu stropitul. Da, dar acestea sunt otrăvuri. Mâncăm mere frumoase la vedere, dar cu otravă în ele. De aceea ne îmbolnăvim de cancer. În timp ce viermişorul îl curăţai cu cuţitul şi toate erau în regulă. Nu mai vorbim despre faptul că aceste chimicale distrug şi gângăniile, insectele, păsările, care sunt folositoare în natură.

Uite ce fac şi cu vacile! Le dau hormoni ca să dea mai mult lapte, pe care neputându–l consuma, îi scad preţul, fac greve, şi apoi îl varsă pe drumuri. Şi, în cele din urmă, bem lapte cu hormoni. De ce, binecuvântaţilor, nu respectaţi ordinea lăsată de Dumnezeu? Dacă aţi fi făcut astfel, acum am fi băut lapte bun şi curat. Ce să faci cu surplusul? Omul încearcă să–L ’’corecteze’’ pe Dumnezeu. Ce prostie!

Apoi mai face şi tinichelele acelea de sateliţi, ca să umble în jurul Pământului şi apoi să se umfle, să se simtă important. Dar, oare, acesta este lucrul pe care trebuie să–l căutăm?

Menirea noastră este să ne sfinţim! Să devenim îngeri pământeşti şi să zburăm cu ’’aripile noastre cele duhovniceşti’’ nu numai dintr – o parte în alta, ci chiar şi în cerul cel adevărat, în Rai.

Atanasie Rakovalis ‚ Părintele Paisie mi–a spus