Selectați pagina

Cuviosul Paisie Aghioratul: Rugăciunea pentru bolnavi

Cuviosul Paisie Aghioratul: Rugăciunea pentru bolnavi

paisie-aghioritul– Gheronda, acum că sunt bolnavă, ce să fac din îndatoririle mele duhovniceşti?

Pe cât poţi, să psalmodiezi încet sau să zici Rugăciunea lui Iisus şi să ceri de la Dumnezeu sănătatea ta şi a celorlalţi oameni, pe care – fiind bolnăvicioasă – poţi să-i simţi mai mult.

Ţie ţi se oferă acum toate condiţiile de rugăciune, chiar şi durerea, care este o condiţie specială, ca să te rogi cu durere pentru cei îndureraţi, iar rugăciunea ta să fie din inimă. Aceasta este şi principala lucrare a monahului. Dacă înţelegi asta, nu te vei întrista, ci te vei ruga neîncetat, mulţumindu-I lui Dumnezeu.

– Gheronda, unii scriu nume de bolnavi şi le trimit la diferite mănăstiri, ca să fie pomenite.

– Este bine lucrul acesta; însă nu ajunge. E nevoie să se roage şi ei înşişi, dar să zică şi bolnavilor să facă şi ei rugăciune. Nu trebuie să cadă în nepăsare, pentru că au trimis pomelnicele.

– Gheronda, în această vreme, am vrut să-L rog pe Dumnezeu să-l ia pe fratele meu, care este necăjit de infirmitatea sa.

Nu-I da tu soluţii lui Dumnezeu. Lasă-I Lui problema cu încredere. Dumnezeu ştie ceea ce este de folos copilului Său şi ca un Tată afectuos va acţiona corespunzător.

– Gheronda, cum faceţi rugăciune pentru un bolnav a cărui viaţă este în pericol?

– Încerc să fac tot ce pot din rugăciune şi nevoinţă, iar apoi abandonez subiectul în mâinile lui Dumnezeu, Care este din fire bun.

– Gheronda, de vreme ce Dumnezeu cunoaşte ceea ce este de folos fiecărui bolnav, de ce e nevoie ca noi să facem rugăciune pentru cineva care e bolnav?

Noi suntem datori să-L rugăm pe Dumnezeu, iar dacă  sănătatea sau prelungirea vieţii este spre mântuirea sufletului său, Bunul Dumnezeu imediat va ajuta. Dacă însă nu-L rugăm va urma în mod firesc drumul bolii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *