Selectați pagina

Sf. Nicodim Aghioritul recomandă ca în locul numelui de RELIGIE să fie folosit cel de CREDINŢĂ sau EVLAVIE. Află de ce?

Sf. Nicodim Aghioritul recomandă ca în locul numelui de RELIGIE să fie folosit cel de CREDINŢĂ sau EVLAVIE. Află de ce?

Sfântul Nicodim Aghioritul, vorbind de sensul termenului „religie”, remarcă faptul că numele de religie şi-a luat originea de la traci, care, pentru că aveau diverse supersitiţii legate de demoni, au dat prilejul grecilor să numească religie cultul acordat demonilor, cum spune Sfântul Grigorie Teologul: „nu ale tracilor sunt aceste destrăbălări, ci ale celor care au făcut o
religie din acest cuvânt.”

Sfântul Grigorie Teologul defineşte religia astfel: „este cinstea faţă de demoni, în vreme ce credinţa e cinstirea Treimii.

Din aceste cuvinte, arată Sfântul Nicodim Aghioritul, tragem concluzia că nu vorbesc ad literam cei care folosesc numele de religie pentru preasfânta noastră credinţă, pentru că acest nume a fost dat de greci în primul rând pentru credinţa în demonii cei răi şi nu trebuie să se refere acest termen la Biserica lui Hristos.

În fine, Cuviosul Nicodim recomandă ca în locul numelui de religie să fie folosit cel de credinţă sau evlavie sau cei de Ortodoxie sau cucernicie.

Sursa: Sfântul Nicodim Aghioritul, Comentariu la cele şapte epistole soborniceşti ale Apostolilor: Iacob, Petru, Ioan şi Iuda, Editura Stupul Ortodox, Thesalonic, 1986, pp. 72-75.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *