Selectați pagina

Sf. Nicodim Aghioritul recomandă ca în locul numelui de RELIGIE să fie folosit cel de CREDINŢĂ sau EVLAVIE. Află de ce?

Sf. Nicodim Aghioritul recomandă ca în locul numelui de RELIGIE să fie folosit cel de CREDINŢĂ sau EVLAVIE. Află de ce?

Sfântul Nicodim Aghioritul, vorbind de sensul termenului „religie”, remarcă faptul că numele de religie şi-a luat originea de la traci, care, pentru că aveau diverse supersitiţii legate de demoni, au dat prilejul grecilor să numească religie cultul acordat demonilor, cum spune Sfântul Grigorie Teologul: „nu ale tracilor sunt aceste destrăbălări, ci ale celor care au făcut o
religie din acest cuvânt.”

Sfântul Grigorie Teologul defineşte religia astfel: „este cinstea faţă de demoni, în vreme ce credinţa e cinstirea Treimii.

Din aceste cuvinte, arată Sfântul Nicodim Aghioritul, tragem concluzia că nu vorbesc ad literam cei care folosesc numele de religie pentru preasfânta noastră credinţă, pentru că acest nume a fost dat de greci în primul rând pentru credinţa în demonii cei răi şi nu trebuie să se refere acest termen la Biserica lui Hristos.

În fine, Cuviosul Nicodim recomandă ca în locul numelui de religie să fie folosit cel de credinţă sau evlavie sau cei de Ortodoxie sau cucernicie.

Sursa: Sfântul Nicodim Aghioritul, Comentariu la cele şapte epistole soborniceşti ale Apostolilor: Iacob, Petru, Ioan şi Iuda, Editura Stupul Ortodox, Thesalonic, 1986, pp. 72-75.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

8 Comentarii

 1. Anonim

  Ce timpenie, credința apartine unor tipuri de oameni numiti in psihologie colerici, le place lor sa creada cu fanatism in ceva intr-un erou, intr-un ideal de luptă, acei nebuni intr-u Cristos, religia apartine tuturor oamenilor. Isus a avut 12 apostoli pentru fiecare tipologie umana cite un apostol , Isus nu a avut un credincios fanatic si habotnic, cu care impus credinta fanatica religioasa de tip Islamic fundamentalist.

  Răspuns
 2. Anonim
 3. Anonim
 4. Anonim
 5. Anonim

  Religie știam că provine de la re și legos care înseamnă legare, deci religie =relegare, adică relegare de Dumnezeu. Este adevărat că unii oameni sunt legați de demoni

  Răspuns
 6. Anonim

  Corect ar fi creștinism

  Răspuns
 7. Anonim

  Corect ar fi creștinism

  Răspuns
 8. Anonim

  n-am citit articolul dar cred ca termenul Credinta are impact mai puternic decat Religia. si probabil in zilele noastre e potrivit sa se foloseasca termenul pentru ca acum multe alte religii incearca sa imite Adevarul, nu?

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке