Selectați pagina

Cuvint de lauda la Sfintul Prooroc Ilie al Sfintului Efrem Sirul

Cuvint de lauda la Sfintul Prooroc Ilie al Sfintului Efrem Sirul

sfantul-prooroc-ilie-ridicarea-la-cer-scoala-novgorod-sec-xviLiniste dati-mi mie, plecati-va auzurile voastre, ca sa tilcuiesc povestirea sfintului, slavitului prooroc Ilie Tesviteanul, care a aratat rivna fierbinte, sirguindu-se totdeauna ca sa-i induplece pe toti sa se inchine Unuia Dumnezeu. Caci, daca a vazut poporul facand multe nelegiuiri si abatindu-se de la Dumnezeu si inchnindu-se idolilor, umplindu-se de minie si ochiul rivnei in sus atintindu-l, sagetind cerul prin vorbire, a ajuns prin cuvint pina la cer si s-a jurat inaintea Lui, zicind: “ Viu este Domnul, Caruia Ii stau inainte, ca nu se va pogori ploaie, nici roua pe pamint, decit numai prin cuvintele gurii si buzelor mele”. Si minune preaslavita s-a facut cu duhul, ca milostivul Dumnezeu, dupa ce a auzit cuvintele robului Sau plin de rivna, indata a implinit proorocia lui, pe care a spus-o din rivna dumnezeiasca. Si dupa ce s-a incuiat cerul si s-au pecetluit norii s-au uscat toate cele de pe fata pamantului. Ca nu numai oamenii mureau, ci si dobitoacele, si fiarele, si pasarile.

Insa lui Ilie cel fierbinte in rugaciune nimic nu-i pasa de unele ca acestea. Cu toate acestea, Stapinul tuturor, Care de-a pururi vrea sa miluiasca neamul oamenilor, toate le foloseste ca sa-l faca pe Ilie milostiv. Iar dupa ce a vazut ca nu se pleaca sa se impace si sa lase minia, l-a trimis pe Ilie sa se roage de o vaduva care era necajita si foarte saraca. Deci, cunoscand saracia ei in care se afla, se rusina Ilie sa cuvinteze si sa graiasca spre ea. Insa, cu toate ca se rusina, a implinit porunca cu sfiala si a strigat, zicind: “ O, femeie, imi vei aduce mie putina apa sa beau?” Si vaduva a strigat catre Ilie: “ Viu este Dumnezeu ca nu am azima coapta in spuza, decit un pumn de faina in vadra mea si putin untdelemn intr-un urcior. Pentru aceasta am adunat aceste lemnisoare, ca sa fac o azima mie si fiului meu, sa mincam si sa murim”. Si dupa ce a auzit si sugrumat fiind de foame, Ilie cugeta in sine sa aduca dezlegare de legaturi. Ca auzind graiurile jalnice ale vaduvei, indata a grait catre ea cuvint plin de indurerare zicind: “ Intra, deci, si fa-mi mie intai o azimioara si apoi vei face si tie, si fiului tau, ca acestea zice Domnul: Vadra de faina nu va lipsi, nici untdelemnul din ulcior nu va scadea pina cind va da Domnul ploaie pe pamint”.

Apoi a trimis Dumnezeu moarte copilului vaduvei, tragand pe Ilie ca sa porunceasca dezlegarea legaturilor, cind vaduva cu lacrimi venind la prooroc i-a zis lui: “ Vai mie, proorocule al lui Dumnezeu, rivnitorule mai mult decit toti, ai adus aceasta durere si plingere nevindecata sufletului meu. Am cunoscut ca din pricina ta a murit fiul meu”. Iar Ilie, rivnitorul spre bine, dupa ce a auzit-o, a sirguit spre rugaciune, mihnindu-se cu sufletul, si stind, ruga pe Dumnezeu, zicind:”Dezleaga, Stapine, legaturile mortii de la fiul vaduvei si-l inviaza pe el”. Iar preamilostivul Dumnezeu a zis prin cuvint catre dinsul: “ Dezleaga si tu cerul pe care cu limba ta l-ai legat, si atunci prin cuvint voi dezlega si Eu legaturile mortii pe care, cu intelepciune, pentru tine, le-am adus asupra-i. Cauta si vezi lacrimile lumii intregi cum cad plingand si cerind ploaie. Tu vazind o singura femeie lacrimand pentru fiul ei ti se pare ca esti milostiv, dar toata lumea tu o treci cu vederea. Stiu ca rivnind pentru Mine ai adus asupra ei certare. Stiu ca nu este altul asemenea tie.” Atunci a zis Ilie catre Stapinul sau: “ Da viata copilului si dezleaga cerul, numai izbaveste-ma de lacrimile vaduvei, ca sa nu ma mai intristeze plingand”. Si indata inviind copilul, l-a dat mamei sale. Iar vaduva, luandu-si pe fiul ei, cu bucurie mare a strigat catre Ilie: “ Acum te-am cunoscut cu adevarat ca esti omul lui Dumnezeu”. Atunci a zis Dumnezeu catre Ilie: “ Mergi si spune lui Ahab ca voi da si Eu ploaie pe pamint”.

Si intorcandu-i sa creada in Dumnezeu cel viu, Ilie s-a inaltat din car de foc spre cer, lasandu-si cojocul asupra ucenicului sau, Elisei. Iar lui Dumnezeu slava si cinste in veci. Amin.

2 Comentarii

 1. marele Păcătos

  Mulţumesc Apărătorule!

  ————————–

  întrebare, poate cineva cunoaşte:
  Sfântul Ioan Botezătorul este Înger.

  a Sfântul Ilie?

  Răspuns
 2. simona

  Iubitule , te mahnesti ca ai dat iar de mine !
  Nu , Sfantul Ioan Botezatorul nu este unger al Sfantului Prooroc Ilie . Ioan este nascut din femeia Elisabeta , care era ruda a Preacuratei Fecioare Maria . El era om ,nascut din oameni batrani , ca sa arate Dumnezeu ca acolo unde vrea El , se biruie firea . Ioan s-a nascut cu doua luni inainte de Hristos si fiind prunc mic , parintii sai au murit si atunci Ioan a mers in pustie , fiind hranit de ingeri . El a fost cel care a botezat pe oameni la raul Iordan , cu apa , vestind venirea Domnului . Primul cuvant cu care a inceput propovaduirea a fost : “Pocaiti-va , ca s-a apropiat imparatia cerurilor “.
  Slavit sa fie Dumnezeu!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *