Selectați pagina

Cuvint al Sfintului Ioan Gura de Aur despre cum se cade a sta in Biserica

Cuvint al Sfintului Ioan Gura de Aur despre cum se cade a sta in Biserica

Ce poate fi mai infricosator decat acest lucru? Ca biserica este cer si ca, mai inainte, si casele erau biserici, iar acum biserica este mai defaimata chiar decat o casa. Ca intr-o casa este randuiala si fiecare isi face slujba lui, iar in biserica este mare tulburare si neincetata framantare de lume, ca intr-un tiarg. Si doar stiti ca biserica nu este loc de petrecere, ci loc sfant si ingeresc, Imparatia lui Dumnezeu si insusi cerul. Adu-ti aminte de Sfanta Masa aceasta, pentru care pricina este pusa si Cine se afla pe ea.

Stiu ca cel nebotezat nu cunoaste aceasta taina, dar tu stii ce sa intelegi cand auzi pe proorocul zicand: ’’ Asa zice Domnul, departati-va de la pamant si va suiti la cer’’. Ca biserica cer se numeste. Adu-ti aminte al cui nume se cinsteste in biserica!

Iar acum, voi faceti in biserica mai mult ras decat in targ. Ca, la adunarile voastre lumesti stati linistiti si nici o galceava, nici vorba, nici strigare nu se face intre voi. Iar aici, unde Dumnezeu din cer vorbeste sfinte si infricosatoare lucruri, cei ce veniti sa vorbiti desertaciuni va aflati ca la o petrecere. Au, doara, nu aveti case? De biserica lui Dumnezeu nu tineti seama si vorbiti cu cei ce voiesc sa taca. De vorbiti de ale voastre treburi, nu va opresc, dar vorbiti acasa la voi, la masa si la targ. Dar la biserica este loc al petrecerii ceresti, loc de rugaciune si de invatatura, loc de mantuire. Iar voi faceti din biserica iarmaroc, loc de impodobire al femeilor, unde ne umplem ochii de desfranare, loc unde se pun la cale casele, oastea, judecatile ; toate la biserica le poti vedea.

Noi, in toate zilele, ne intrebam si ne ingrijim, ca doar veti castiga ceva de folos la biserica si asa sa va duceti acasa, iar voi, mai vartos spre sminteala si spre pacate va adunati, in loc sa va curatiti de ele. Deci, roaga-te ca sa intelegi, iar mai vartos se cade a tacea, ca linistea si tacerea ta primind, Dumnezeu sa te faca pe tine intelept. Iar daca nu poti sa taci, iesi din biserica, ca sa nu fii altora spre sminteala. Un singur glas se cade sa fie in biserica; precum suntem un singur trup al lui Hristos, asa si o singura lucrare este in Sfanta Biserica, adica, sa stam cu frica, sa ascultam, sa luam aminte si sa ne rugam.

Si asa facand, ne vom indulci de bunatatile cel de acum si de cele ce vor sa fie, prin Iisus Hristos, Domnul nostru, a Caruia este slava in veci! Amin.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *