Selectați pagina

Cuvant al Sf. Dimitrie al Rostovului la Adormirea Maicii Domnului

Cuvant al Sf. Dimitrie al Rostovului la Adormirea Maicii Domnului

O, preaslavita minune, izvorul vietii in mormant se pune si scara catre cer mormantul se face.

Minunatului Dumnezeu, minunata Ii este si Maica Sa. Ca din inceput pana in sfarsit este minunata: minunata este zamislirea ei, minunata este si vietuirea ei si minunata ii este si mutarea.

Este minunata la zamislire, ca din bunavestire ingereasca s-a zamislit, din nascatori sterpi si neroditori, dar curati si sfinti. Este minunata in vietuirea ei ca a fost Maica fiind Fecioara si, nascand pe Dumnezeu, fecioria ei a ramas nestricata. Este minunata si mutarea ei pentru ca prin mormantul sau nu se desface in mormant, ci in cer se suie.

O, preslavita minune! Ca si moarta este minunata si mormantul este minunat. Cea moarta, dupa moarte vietuieste: ’’Dupa nastere, fecioara si dupa moarte, vie’’. Si mormantul ajunge cer, precum acea scara a lui Iacob, care era intarita pe pamant si al carei varf ajungea pana la cer: ’’Scara catre cer mormantul se face’’.

Dar eu pun intrebarea: Cine s-a mutat? Stiu ca fiecare, dupa a sa osardie, va raspunde prin cuvinte de lauda. Unul va zice: Maica lui Dumnezeu s-a mutat catre Fiul sau si Dumnezeu. Altcineva va zice: Cerul insufletit a fost luat in cele ceresti. Altul va zice: Usa cea neumblata s-a dus la cer. Iar altul va zice iarasi: Casa lui Dumnezeu cea preacurata s-a dus in locasurile cele nefacute de mana. Dar altul va zice: Soarele intru care Si-a pus salasluirea Cel Preainalt, s-a inaltat de pe pamant la cer. Si fiecare, din a sa evlavie, va zice cate ceva de lauda.

Iar eu, intorcandu-ma catre aceasta minunata, care este pusa in mormant, o voi intreba: Cine esti tu? Si voi auzi raspunzandu-mi cu glas smerit: ’’Iata roaba Domnului’’. Acum dar, fiecaruia sa-i fie stiut cine s-a mutat, roaba Domnului s-a pus in mormant.

Aici voi pomeni de zicerea cea de demult: A sluji lui Dumnezeu este a imparati cu Dumnezeu. Ca, daca Fecioara cea preacurata este roaba Domnului, apoi cu adevarat este si imparateasa a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *