Selectați pagina

Cutremurile au deja loc chiar şi în Suedia. Seismologii nu ştiu ce se întîmplă

Cutremurile au deja loc chiar şi în Suedia. Seismologii nu ştiu ce se întîmplă

În seara zilei de luni, 2 iulie 2018, în Suedia a avut loc un mic cutremur de 1,8 grade pe scara Richter, epicentrul căruia era situat la 13km de oraşul Yotene.

Situaţia dată a provocat o îngrijorare serioasă în rîndul seismologilor suedezi, deoarece în ajunul acestui cutremur, pe 27 iunie a mai avut un alt cutremur în oraşul Kalix, cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter. Iar înainte cu 4 zile de acest cutremur, a avut loc un alt cutremur în oraşul Skara, cu magnitudinea de 3,2.

Dacă acestea s-ar fi întîmplat în Hawaii sau măcar în preajma Californiei, nimenu nu ar fi acordat vre-o atenţie acestor cutremure. Dar pentru Suedia, al cărui record anual nu depăşeşte 15 cutremure, aceste 3 cutremure timp de 10 zile dau de gîndit.

Pe lîngă îngrijorarea creşterii numărului de cutremure din ultimul timp, o altă problemă care dau bătăi de cap seismologilor suedezi, este repetarea evenimentului din martie 2016, cînd s-a produs un cutremur la 45km de coasta Glofului Botnic, acesta fiind cel mai puternic cutremur din ultimii 100 de ani de observaţii.

Iniţial, puterea acestui cutremur a fost evaluată la 4.2 grade, iar mai apoi a fost scăzut la 3,9 grade, însă din relatările oamenilor de atunci, acel cutremur ar fi avut cel puţin 5 grade pe scara Richter, deoarece cutremurele mai mici de 5 grade în casele cu un singur etaj nici nu se simt. Cu toate acestea, acolo unde sunt 5 grade, se poate de anunţat şi 3 grade pentru a nu speria populaţia.

Îngrijorarea seismologilor suedezi e cu totul alta, şi anume – ce se întîmplă?! De ce în regiunea unde nu există nici o relatare despre cutremure chiar şi în povestirile despre vikingi, brusc apar unde seismice? Răspunsul la această întrebare seismologii predind că nu îl cunosc. În caz contrat nu ar fi îngrijoraţi.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *