Selectați pagina

Curtea Supremă de Justiție din Canada acordă prioritate orientării sexuale, în defavoarea exercitării libere a religiei

Curtea Supremă de Justiție din Canada acordă prioritate orientării sexuale, în defavoarea exercitării libere a religiei

Curtea Supremă de Justiție din Canada a decis recent, cu un vot de 7 la 2, împotriva Trinity Western University (Universitatea de Vest Sfânta Treime), acordând prioritate orientării sexuale, în defavoarea exercitării libere a religiei. Această hotărâre ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru cetățenii S.U.A.

Canada a fost cu numai nouă ani înaintea Statelor Unite în ceea ce priveşte redefinirea căsătoriei. Dacă SUA nu schimbă direcția, am putea urma pașii Canadei, sacrificând libertatea religioasă pentru o falsă egalitate şi o falsă diversitate.

Universitatea Trinity Western, din Langley, British Columbia, este o universitate creștină care spera să înființeze o şcoală de drept creștină. Societatea de Drept din British Columbia a refuzat să acorde Trinity Western acreditarea, susținând că angajamentul la legământul comunitar al universității discriminează studenții LGBT.

Legământul stabilește o comunitate creștină care se abține de la violență, recunoaște valoarea inerentă a fiecărei persoane, interzice înșelăciunea și interzice alcoolul. Clauza infracțională în cazul de față, este considerată Secțiunea 4 din legămant, intitulată “Sexualitate sănătoasă”. Acesta stipulează că: “În plus, conform Bibliei, intimitatea sexuală este rezervată pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie, şi este planul lui Dumnezeu ca în interiorul acestei legături de căsătorie să existe bucuria unei intimități conjugale și de procreare.”
Litigiul referitor la clauza privind căsătoria a dus la opinii împărțite în Ontario și British Columbia, forțând ca acest caz să ajungă la Curtea Supremă, care a decis că societatea de drept are “un interes major pentru protejarea valorilor egalității și ale drepturilor omului.”

Deși cei șapte judecători din majoritatea decizională au recunoscut că refuzând Trinity Western acreditarea unei școali de drept din cauza legământului său, îi încălcă acesteia libertatea religioasă, judecătorii au motivat că credința religioasă a școlii a fost “de importanță minoră ” și că legământul este “opțional”, o astfel de şcoală putând să îşi îndeplininească obiectivul şi fără acesta.
Instanța a decis că orice student care ar urma școala de drept propusă de Trinity Western ar fi atât de influențat de legământ, încât ar deveni nepotrivit pentru a practica dreptul.
Cei doi judecători care au avut opinie diferită au susținut că împiedicarea Trinity Western de a organiza o școală de drept acreditată ar submina adevărata diversitate în piața publică, ceea ce ar fi contrar misiunii declarate a Societății de Drept din British Columbia. Ei au declarat în mod corect că: “Politica de admitere a TWU nu are ca scop excluderea persoanelor LGBTQ sau a oricui altcineva, ci stabilirea unui cod de conduită care să asigure vitalitatea comunității sale religioase.”
În loc să recunoască faptul că libertatea religioasă ar trebui să protejeze dreptul Trinity Western de a construi o comunitate care să reflecte credințele sale religioase, Curtea Supremă a retrogradat libertatea religioasă și elevii religioși la un nivel secund.

După cum remarcă Brett Harvey, consilier senior al Alianței pentru Apărarea Libertății, Constituția SUA și Carta canadiană a drepturilor și libertăților sunt în mod inerent diferite. În timp ce Constituția SUA pune libertatea religioasă mai presus față de alte drepturi, Carta Canadei nu garantează deloc drepturile. În schimb, după cum subliniază Harvey, aceasta abia dacă acționează ca un set de “recomandări” pe care judecătorii le interpretează, pe baza preferințelor lor.

Judecătorii care au decis împotriva Trinity Western au făcut acest lucru în numele “diversității”. În realitate, decizia înăbușă adevărata diversitate, creând o diversitate contrafăcută care atacă diferențele de gândire și de convingere religioasă. În numele acestei false diversități, Canada a călcat peste libertatea religioasă și impinge credincioșii la periferia pieței publice, dacă aceştia nu se conformează viziunii statului asupra sexualității.

Toți cetățenii pierd atunci când guvernul restricționează numărul de opțiuni pe piața ideilor. Efectul practic al așa-numitei “diversități” a Canadei este discriminarea economică împotriva celor care au convingeri religioase care susțin căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie.
Elevii din școlile creștine, cum ar fi Trinity Western, care sunt deosebit de calificați pentru practica juridică, vor fi forțați să aleagă între visul lor de a practica dreptul şi credințele lor religioase. Nu li se va permite să se bucure de amândouă.

Cazul Trinity Western este izbitor de asemănător cu cel al cazurilor recente din sistemul judiciar din S.U.A. Din fericire, decizia Curții Supreme a Statelor Unite în Comisia de drepturi civile Masterpiece Cakeshop v. Colorado a permis ca brutarul creștin Jack Phillips să lucreze în profesia aleasă fără a-și sacrifica credința. Dar florarii, fotografii, cameramanii și oamenii care lucrează în afara industriei de nunți se confruntă cu aceleași valuri culturale care au dus, în cazul Trinity Western, la îngrădirea libertății religioase.
Avocații din S.U.A. se confruntă cu o amenințare similară. La fel cum este cazul Societății de Drept din Columbia Britanică în Canada, Asociația Baroului American (ABA) este organul de conducere care acreditează școlile de drept și stabilește standardele de etică pentru avocații practicanți. Ca şi în Canada, ABA a adoptat Regulamentul 8.4 (g) în numele protecției egalității și diversității, dar va funcționa în fapt ca un cod al discursului.

Așa după cum Amy E. Swearer, analist politic la Centrul pentru Studii de Drept și Juridice din cadrul Fundației Heritage, a avertizat studenții americani de la drept, regulamentul ar putea deveni un instrument pentru a disciplina avocații care nu sunt de acord cu opiniile ABA asupra sexualității și a familiei.
Constituția SUA acordă un statut unic libertății religioase, dar cazul Trinity Western ar trebui să dea tuturor americanilor de gândit. Alegătorii, legislatorii și judecătorii ar trebui să țină seama de semnalul ce vine de la vecinul nostru dinspre nord că, în urma redefinirii căsătoriei, libertatea religioasă trebuie să fie protejată în mod ferm pentru a asigura că adevărata diversitate a gândirii înflorește în piața publică.

Sursa: Dailysignal

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *